Stadsdeel Amsterdam-Noord

De stedelijke vernieuwing in Nieuwendam-Noord begint

Op 24 februari gaat de stedelijke vernieuwing officieel van start in Nieuwendam-Noord. Stadsdeelvoorzitter Rob Post, wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling Kees Diepeveen en de directeur vestiging Zaandam van woningstichting Rochdale Paul Vreke verrichten de officiële start van de bouw van 84 nieuwe eengezinswoningen van Rochdale aan Grootslag. Aansluitend is er een feest en een informatiemarkt voor de huidige en toekomstige bewoners van Nieuwendam-Noord. Daar worden onder meer verschillende nieuwe sociale activiteiten gelanceerd. Deze zijn geïnitieerd om de leefbaarheid in Nieuwendam-Noord tijdens de vernieuwingsoperatie te vergroten.

De komende jaren zal de wijk grondig worden opgeknapt. Tot 2010 worden
1.200 woningen gesloopt en zullen 1.650 nieuwe woningen worden gebouwd. Ook krijgt een groot aantal woningen een flinke opknapbeurt.

De vernieuwingsoperatie is nodig omdat veel woningen verouderd zijn. Ze werden gebouwd in het begin van de jaren 60 en voldoen niet meer aan de huidige eisen. Een ander probleem in Nieuwendam-Noord is de eenzijdige samenstelling van de woningvoorraad: er zijn teveel goedkope huurwoningen en te weinig eengezinswoningen.

De situatie was voor het stadsdeel Amsterdam Noord en de corporaties AWV, Het Oosten, Rochdale en IJmere, aanleiding om plannen te ontwikkelen voor de vernieuwing van de wijk. In 2002 werd hiervoor een intentieverklaring ondertekend. In gezamenlijk overleg hebben de betrokken partijen een plan ontwikkeld dat gunstig is voor zowel de huidige als de toekomstige bewoners van de wijk. Dit plan bestaat niet alleen uit bouwkundige maatregelen; er is ook veel aandacht voor de sociale structuur en verbetering van het beheer.

Kopers uit Nieuwendam

Het plan Grootslag omvat 26 huurwoningen en 58 koopwoningen. In januari werden de eerste woningen te koop aangeboden. De verkoop verloopt zeer voorspoedig. Veel huidige Nieuwendam-Noord bewoners behoren tot de kopers.

Onthulling kunstwerk

Om het uitzicht voor omwonenden tijdens de bouw te verbeteren, hebben buurtbewoners en leerlingen van basisschool de Berkelier in samenwerking met de kunstenaars Celine Maat en Anne van der Meulen kunstwerken voor aan de bouwschuttingen gemaakt. Het kunstproject is een initiatief van de Stichting Kansweb en Opbouwwerk Noord en is mogelijk gemaakt door het stadsdeel.

Het kunstproject heeft twee doelen, vertelt opbouwwerker Dirk Visser. We willen het kale hekwerk leuker maken, hij staat er immers twee jaar. Bovendien is het een kans om buurtgenoten te betrekken bij de buurt. Er gaat hier nu écht iets gebeuren.

De kunstwerken zijn gemaakt door kunstenaars, kinderen en volwassenen uit de buurt. Er zijn tien verschillende pictogrammen ontwikkeld, die herkenbaar zijn voor alle culturen in de buurt. De pictogrammen zijn op grote, felle vierkante panelen geschilderd met schoolbordverf. Bewoners hebben met schoolkrijt de pictogrammen gevuld met hun hartenkreten voor de buurt en hun buren.

Overig programma

Naast de onthulling van de kunstwerken zijn er meer activiteiten die op deze dag van start gaan. Kees Diepeveen introduceert een cursus over Nederland gesproken. Ook vindt de lancering van een website door en voor Nieuwendammers plaats:www.dewijkvertelt.nl Verder is er allerlei informatie te vinden over hoe de toekomst van Nieuwendam-Noord er uit komt te zien.

Programma

15.45 uur:Poppentheater en onthulling kunstwerk

16.15 Optreden Djembégroep De Gouwe

16.20 Speech door stadsdeelvoorzitter Rob Post over de toekomst van de vernieuwing van Nieuwendam-Noord

16.40 Wethouder Kees Diepeveen introduceert de cursus kennismaken met Nederlanders die door Marian Obboye en Diversion gepresenteerd wordt

17.00 Optreden streetdancegroep De Gouwe

17.30 Lancering van de website www.dewijkvertelt.nl door en voor Nieuwendammers.

19.00 Afsluiting

Locatie: hoek Beemsterstraat/Markengouw

Meer informatie over de stedelijke vernieuwing in Nieuwendam-Noord: www.nieuwendam-noord.nl