Gemeente Tilburg

Datum
22 februari 2006

Startnotitie SMB/MER Vossenberg West II ter inzage

Inspraak 24 februari tot en met 23 maart 2006

Vossenberg West II is een plan voor uitbreiding van het bestaande bedrijventerrein Vossenberg. De plannen voor uitbreiding zijn niet nieuw. Om dit plan uit te kunnen voeren moet het bestemmingsplan aangepast worden. Hiervoor zijn al enkele stappen doorlopen. De volgende stap is het ter inzage leggen van de startnotitie voor de milieueffectrapportage (MER)( en de strategische Milieubeoordeling (SMB)*. U kunt inspraak indienen op deze startnotitie van 24 februari tot en met 23 maart aanstaande. Het is van belang dat u in deze fase uw mening kenbaar maakt, omdat u nu nog zaken toe kan laten voegen aan de startnotitie SMB/MER.

Procedure

In 2000 is er een milieueffectrapportage (MER)(gemaakt en een voorontwerp-bestemmingsplan voor de uitbreiding van het bedrijventerrein. Beide plannen hebben tegelijk ter inzage gelegen. In 2001 heeft het ontwerpbestemmingsplan ter inzage gelegen. Vervolgens is het bestemmingsplan door Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant goedgekeurd. De Raad van State heeft het besluit van Gedeputeerde Staten vernietigd. Daarmee is ook het bestemmingsplan vernietigd.

De gemeente is aan de slag gegaan met het maken van een nieuw plan, ook dat is niet nieuw. In de Europese regelgeving moet voor de milieubeoordeling van plannen die het kader vormen voor m.e.r.-plichtige activiteiten tevens een strategische Milieubeoordeling (SMB)* worden opgesteld. Deze SMB wordt geïntegreerd in de startnotitie MER.

Waarom een gecombineerde SMB/MER?
Aan de zuidkant van het gebied Vossenberg West II wordt een langshaven voorgesteld voor schepen met een laadvermogen van meer dan 1350 ton. Voor dit soort havens is een milieueffectrapportage verplicht. Vanwege de nauwe relatie tussen de havengebonden activiteiten, het bedrijventerrein en de nabijheid van woningbouw heeft de gemeenteraad besloten om voor zowel de haven als het bedrijventerrein de m.e.r-procedure te doorlopen. Naast de m.e.r-procedure moet tevens vanuit de Europese regelgeving ook een beoordeling plaatsvinden. Door m.e.r. en SMB te integreren worden mogelijke alternatieven en de gevolgen voor het milieu van de voorgenomen activiteiten in kaart gebracht.

Ter inzage

De startnotitie SMB/MER Vossenberg West II ligt van 24 februari tot en met 23 maart 2006 ter inzage:
- bij de balie Bouwen en Wonen én in het Gemeentelijk Informatiecentrum, beide gehuisvest in Stadswinkel Centrum (Stadhuisplein 128, ingang naast Paleis): op maandag van 13.00 tot 18.00 uur, dinsdag en woensdag van 10.00 tot 18.00 uur, donderdag van 13.00 tot 20.00 uur en vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur;
- bij de balie Bouwen en Wonen in het Servicepunt Udenhout, Openbare bibliotheek Tongerloplein: maandag van 14:00 tot 16:00 uur, dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur, woensdag en donderdag van 14.00 tot 16.00 uur en vrijdag van 17.30 tot 19.30 uur.
- Bij de balie Bouwen en Wonen in de Stadswinkel aan de Generaal Eisenhowerweg 2 te Berkel-Enschot: maandag van 13:00 tot 18:00 uur, dinsdag tot en met donderdag van 10:00 tot 12:00 uur en vrijdag van 13:00 tot 20:00 uur;
- In de Stadswinkel Reeshof (Kerkenbosplaats 2) en Noord (Brucknerlaan 20a): op maandag van 13.00 tot 18.00 uur, dinsdag tot en met donderdag van 10.00 tot 18.00 uur en vrijdag van 13.00 tot 20.00 uur.
- Op internet www.tilburg.nl/kijkopdetoekomstvanuwwijk kunt u de startnotitie inzien .

Inspraak

Gedurende deze periode heeft u de mogelijkheid om opmerkingen te maken over het geven van richtlijnen inzake de inhoud van het SMB/MER. Het is van belang dat u in deze fase uw mening kenbaar maakt, omdat u nu nog zaken toe kan laten voegen aan de startnotitie SMB/MER. Op basis van de vastgestelde startnotitie SMB/MER, wordt de uiteindelijke SMB/MER geschreven. Onderwerpen of zaken die niet in de startnotitie staan worden in principe niet in de procedure meer meegenomen.

Stuur uw opmerkingen, voorzien van adres gegevens en onder vermelding van Vossenberg West II naar het college van Tilburg, postbus 717, 5000 AS, Tilburg. Onder vermelding van "startnotitie SMB/MER".

Meer informatie
Mocht u naar aanleiding van deze brief nog vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met mevrouw Chris Vleer van de afdeling milieu via telefoonnummer 013- 542 88 08.

Verklarende Woordenlijst


- Milieu-effectrapportage (MER): een milieueffectrapportage is een instrument om het milieu een volwaardige plek te geven in het besluitvormingsproces. Een milieueffectrapportage wordt opgesteld bij activiteiten die mogelijk belangrijke nadelige gevolgen hebben voor het milieu. Concreet betekent dit dat in Nederland voor vrijwel alle ruimtelijke ontwikkelingen van enige omvang een MER doorlopen moet worden.


- Strategische MilieuBeoordeling(SMB) : is een instrument om op strategisch niveau de gevolgen van milieu bij ruimtelijke plannen mee te nemen. Deze beoordeling is vereist op basis van de Europese Richtlijn 2001/42/EG. Bij deze beoordeling worden naast de milieuaspecten die een plek krijgen uit de MER nog aanvullende onderwerpen meegenomen waaronder biodiversiteit, gezondheid van mensen etc..


- M.e.r.-procedure: bestaat uit een startnotie, richtlijnen en het Milieueffectrapport (MER). De m.e.r.-procedure start met de publicatie van de startnotitie. De startnotitie geeft informatie over de geplande activiteit en geeft op hoofdlijnen aan welke milieueffecten er in de milieueffectrapportage in beschouwing worden genomen. De startnotitie ligt gedurende 4 weken ter inzage. Gedurende deze tijd kan iedereen schriftelijk een inspraakreactie geven, bijvoorbeeld over de onderwerpen die in het Milieueffectrapport behandeld moeten worden. Vervolgens worden richtlijnen opgesteld, aan de hand waarvan het Milieueffectrapport wordt opgesteld. In het Milieueffectrapport worden voor een voorkeursalternatief en het meest milieuvriendelijke alternatief de milieueffecten beschreven. Ook het Milieueffectrapport zal 4 weken ter inzage worden gelegd. Dit zal samen worden gedaan met het voorontwerpbestemmingsplan. Naar verwachting zal dit na de zomerperiode dit jaar zijn. Dit moet uiteindelijk leiden tot een bestemmingsplan voor het gebied waarin het milieubelang een belangrijke rol heeft gespeeld.


- Zienswijzen: Bezwaren die omwonenden en andere belanghebbenden hebben tegen de zaken die beschreven staan in de startnotitie SMB/MER

( Bij deze brief is een verklarende woordenlijst (A) toegevoegd daarin vindt u een uitleg van alle schuingedrukte woorden.

---- --