Algemene Federatie van Militair Personeel

Personeel Defensie is moeizame CAO-onderhandeling spuugzat!

Meer dan 35.000 protestkaarten binnen bij bonden

WOERDEN- Meer dan 35.000, door de vakbonden voor defensiepersoneel verspreidde, protestkaarten zijn door militairen, burgers en post actieve militairen bij Defensie, ondertekend en teruggestuurd. De kaarten met de tekst: 'Wij pikken het niet langer' symboliseren de grote onvrede over de moeizaam verlopende CAO-onderhandelingen van hun werkgever Defensie.

Op vrijdag 24 februari aanstaande om 10.30 uur worden de kratten met protestkaarten door de voorzitters van de vier grootste defensiebonden aangeboden aan de staatssecretaris van Defensie, Cees van der Knaap. Dit vindt plaats bij de hoofdingang van het ministerie van Defensie, Plein 4 in Den Haag. Het aanbieden van de kaarten wordt ondersteund door de aanwezigheid van burgers en militairen in uniform.

Aanleiding voor de actie zijn dus de zeer stroef verlopende arbeidsvoorwaardenonderhandelingen voor het Defensiepersoneel. Zo is er bijvoorbeeld al sinds eind 2003 geen nieuw akkoord gesloten. Hierdoor is er tevens geen sprake geweest van loonsverhoging. Daarnaast heeft het personeel de indruk dat de staatssecretaris van Defensie er op uit is de bestaande afspraken over bijvoorbeeld het leeftijdsontslag en het pas afgesloten sociaal beleidskader (sociaal vangnet) alleen maar te verslechteren. Hier staat tegenover dat de mensen bij Defensie de laatste tijd geconfronteerd zijn met een onophoudelijke reorganisatie- en reductiegolf in combinatie met een enorme verzwaring van de werkzaamheden.

Defensiepersoneel is loyaal en betrouwbaar. Dat mogen ze ook verwachten van hun werkgever, de staatssecretaris van Defensie. De bonden constateren dat het vertrouwen van het altijd loyale defensiepersoneel in Defensie als betrouwbare werkgever tot een dieptepunt is gedaald.

Met het massaal insturen van de protestkaarten kan deze CAO ondersteunende actie, die begon met de poortacties op 27 januari jl., als een gigantisch succes worden beschouwd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Wim vd Burg (AFMP/FNV) 06-53526080
Jean Debie (VBM/NOV) 06-51579760
Leon vd Hulst (ACOM) 06-51009147
Hans Pleijsier (FVNO) 06-14891632

---- --