Gemeente Helden

Samen zorgen voor een schoon Helden!

Wie ergert zich niet aan de rommel die achteloos op straat wordt gegooid, de blikjes en verpakkingen die in de bossen liggen, de automobilisten die hun raampje opendraaien en de asbak legen, de dorpskernen die steeds meer vervuilen? Het zwerfafvalprobleem is de laatste jaren steeds groter geworden. Het is na hondenpoep de grootste bron van ergernis in de leefomgeving van mensen.

Niemand wil wonen, werken en recreëren in een vervuilde leefomgeving. En toch ontstaan situaties als deze. Maar het ontstaat niet vanzelf! Wij zijn met allen zijn verantwoordelijk: de producenten, de verpakkingsindustrie, de winkels, de overheid en de mensen die spullen weggooien.

Per jaar ligt er in totaal 100.000 ton aan blikjes, vuilniszakken, papier en dergelijke verspreid door het hele land. Een deel daarvan, 30.000 ton, ligt langs de snelwegen en op parkeerplaatsen. Omgerekend zijn dit zeven volle vrachtwagens per dag. Het schoonmaken van openbare ruimten kost de gemeenten jaarlijks circa 250 miljoen. Om de bermen langs de Nederlandse wegen schoon te houden, is nog eens 8 miljoen nodig. Ook is zwerfafval slecht voor het milieu. Het duurt lang voordat het vergaat.

Afval zwerft langer dan je denkt

Appelklokhuis
Ongeveer 14 dagen
Bananenschil

1 tot 3 jaar, afhankelijk van het weer Blikje
Staalgedeelte 1,5 jaar, maar er blijft nog ijzeroxide in de bodem achter en later in het grondwater. Het aluminium deel (deksel) blijft bijna eeuwig merkbaar.
Kartonnen drankbeker
Minstens een half jaar. Als er nog een coating op zit (een soort plastic laagje) duurt het langer.
Kauwgom
20 tot 25 jaar
Krant
Variërend van een paar dagen tot een half jaar. Petfles
Op schaduwrijke plekken 10 jaar, op zonnige plekken 5 jaar. Daarna valt het uiteen in koolstof, waterstof en zuurstof. Patatbakje
Eeuwig
Sigarettenpeuken

2 jaar

Verminderen van zwerfafval

Zwerfafval is afval dat mensen bewust of onbewust weggooien of achterlaten op plaatsen die daar niet voor bestemd zijn. Het bestaat voor het grootste gedeelte uit verpakkingen van eten, drinken, sigaretten en kauwgom en in deze tijd van het jaar ook uit veel vuurwerkresten. Naast het opruimen van de omgeving is het belangrijk te voorkomen dat zwerfafval ontstaat. Het verstoort de leefomgeving, trekt nog meer vuil aan en heeft nadelige gevolgen voor het milieu.

Daarom heeft de gemeente Helden een actief straatreinigingsbeleid. Naast de structurele zwerfvuil verzamelrondes wordt zeven maal per jaar de veegwagen ingezet voor het reinigen van de goten. Ook voor educatie is op dit gebied de nodige aandacht. De gemeente ondersteunt zwerfvuilacties van Jong Nederland Helden en de Atletiekvereniging in de Heldense bossen en betrekt de jeugd bij deze problematiek via de adoptieprojecten van vier basisscholen en bij de voorbereidingen van de boomfeestdag. Tenslotte jong geleerd is oud gedaan!

Schoonste gemeente van Nederland

In 2005 heeft de gemeente deelgenomen aan de landelijke wedstrijd ´Schoonste gemeente van Nederland´. Door onvoldoende respons van de inwoners van Helden zijn wij helaas niet verder gekomen dan de voorronde. Mogelijk is dit veroorzaakt door het feit dat u als inwoner van Helden niet genoeg weet van wat wij allemaal doen om ervoor te zorgen dat Helden schoon blijft. Omdat wij graag de schoonste gemeente van Nederland willen zijn, zullen medewerkers van de NLW-bedrijven in alle dorpskernen het zwerfvuil opruimen.

Na deze actie kunnen we er niet meer om heen: Helden is de schoonste gemeente van Nederland.

Het is aan u om ervoor te zorgen dat Helden ook de schoonste gemeente van Nederland blijft!

28-1-2006 11:07