GroenLinks

Pechtold moet onmiddelijk stoppen met vullen databank

12 februari 2006

Groenlinks is onthutst over het bericht dat het ministerie van Binnenlandse Zaken al begonnen is met het aanleggen van een databank met gelaatsscans en vingerafdrukken zonder dat de Tweede Kamer dit weet en daar een wettelijke basis voor heeft gelegd. In kamervragen eisen wij van Minister Pechthold dat hij onmiddelijk stopt met de aanleg van deze centrale databank. GroenLinks vraagt zich, samen met het College Bescherming Persoonsgegevens, af of deze databank wel nodig en technisch veilig is.

Wijnand Duyvendak

Schriftelijke vragen van het lid Duyvendak (GroenLinks) aan Minister Pechthold over het bericht dat het ministerie al begonnen is met het aanleggen van een databank met gelaatsscans en vingerafdrukken zonder dat de Tweede Kamer dit weet, d.d. 24 februari 2006.


1. Is het bericht juist dat u al begonnen bent met de aanleg van een databank met gelaatsscans en vingerafdrukken zonder dat u hiervoor een wettelijke bevoegdheid hebt gekregen middels een door beide Kamers aangenomen wetsvoorstel?*


2. Waarom hebt u niet eerst toestemming gevraagd van het parlement?


3. Heeft u soms op informele wijze bij coalitiepartijen getoetst of u van hen steun zou krijgen bij u ambitie om deze databank te centraliseren en voor terrorismebestrijding te gebruiken, i.p.v. deze te beperken tot het oorspronkelijke doel: een middel om op gemeentelijk niveau zogenaamde look-alike-fraude tegen te gaan?


4. Hoe rechtvaardigt u deze ingreep in de privacy? En acht u uw eigen handelswijze legaal?


5. Wat is uw oordeel over de mening van het College Bescherming Persoonsgegevens, dat de centrale databank waaraan u werkt niet nodig is én technisch niet veilig zou zijn?


6. Bent u bereid de werkzaamheden aan de databank onmiddellijk stop te zetten?


7. Deelt u mijn mening dat het vullen van de databank alleen dan mag plaatsvinden, wanneer er een wettelijke basis bestaat en het wetsvoorstel waaraan u zegt te werken het Staatsblad heeft bereikt?


8. Bent u bereid deze vragen te beantwoorden vóór De eerst volgende regeling van de Tweede Kamer om woensdag 8 maart?


* Volkskrant, 24 februari 2006.