Provincie Noord-Holland

PERSBERICHT

PvdA stelt mondelinge vragen over mogelijke bouw kerncentrale

PvdA: Kerncentrale in Noord-Holland onbespreekbaar

Het aanbod van het CDA om een kerncentrale te bouwen in de provincie Noord-Holland is voor de statenfractie van de PvdA onbespreekbaar. De PvdA zal maandag 27 februari tijdens de vergadering van Provinciale Staten mondelinge vragen stellen aan het College van Gedeputeerde Staten. PvdA-fractievoorzitter Peter Visser: Wij hopen dan van het provinciebestuur te horen dat zij bij het eerder ingenomen standpunt blijft dat een nieuwe kerncentrale in de provincie ook voor hen onbespreekbaar is .

Fractievoorzitter Jaap Bond van de Noord-Hollandse CDA-fractie liet vorige week weten voorstander te zijn van de bouw van een kerncentrale in Noord-Holland. Hij reageerde hiermee op de wens van staatssecretaris Van Geel van Milieu om in Nederland meer kernenergie op te gaan wekken. Volgens het CDA is de Kop van Noord-Holland zeer geschikt voor de bouw van een kerncentrale. Bij de laatste algemene beschouwingen liet ook de VVD al weten dat een kerncentrale welkom is in Noord-Holland.

De PvdA is tegen het bouwen van nieuwe kerncentrales. Visser: Voor verwerken van het afval van kerncentrales is nog altijd geen enkele oplossing gevonden. Kernafval blijft zeker zo'n 240.000 jaar gevaarlijk. Het wordt nu allemaal opgeslagen, maar iedereen voelt ook wel dat je afval niet zo lang veilig kunnen bewaren". Het gemak waarmee hier overheen wordt gestapt verbaast de PvdA. "Je zadelt heel veel volgende generaties op met jouw probleem. Wij vinden dit onethisch en niet getuigen van goed rentmeesterschap. Volgens ons zou de provincie er dan ook veel beter aan doen om meer te investeren in energiebesparing en echt schone vormen van energieopwekking , aldus Visser.

In april vorig jaar voerde milieuorganisatie Greenpeace actie tegen de mogelijke opslag van kernafval in de provincie Noord-Holland. Commissaris van de Koningin Harry Borghouts zei toen dat Noord-Holland niet bereid is om binnen de provincie kernafval op te slaan. Visser: De PvdA gaat ervan uit dat de Commissaris dan ook niet bereid is te praten over de bouw van een kerncentrale binnen de provinciegrenzen .

De PvdA wil tijdens de vergadering van Provinciale Staten van maandag 27 februari van Gedeputeerde Staten weten of zij zich gaan aansluiten bij het aanbod van VVD en CDA. Gaat het provinciebestuur zich inzetten voor de bouw van een nieuwe kerncentrale, of is dit ook voor hen onbespreekbaar?


*** EINDE PERSBERICHT ***



Provincie Noord-Holland