College van Beroep voor het bedrijfsleven


Loonsanctiebesluiten in strijd met de wet

De Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter in sociale zekerheidsgeschillen, heeft in een aantal geschillen uitspraak gedaan over de loonsanctiebesluiten die het Uwv (Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen) heeft opgelegd aan werkgevers.

Door middel van een zogenoemde loonsanctie wordt een werkgever, die een bepaalde verplichting in het kader van de aanvraag van een WAO-uitkering niet heeft nageleefd, verplicht om â in aansluiting op de loondoorbetaling gedurende het eerste (en tweede) ziektejaar â nog gedurende een bepaalde periode het loon door te betalen aan de betreffende werknemer. Voor het Uwv betekent zoân sanctie dat de WAO-uitkering met ingang van een later gelegen datum betaald hoeft te worden. Bij het opleggen van loonsancties hanteert het Uwv als minimum periode voor een sanctie vier maanden, ook voor relatief kleine verzuimen van werkgevers, zoals het niet tijdig indienen van een reïntegratieverslag.

De Raad acht de besluiten, waarbij een standaard minimumsanctie is getroffen van vier maanden, in strijd met artikel 71a, negende lid, van de WAO.

De Raad is, gelet op de wetsgeschiedenis van artikel 71a, negende lid, van de WAO, van oordeel dat de loonsanctie door het Uwv mede dient te worden afgestemd op de periode die de werkgever wordt geacht nodig te hebben om alsnog voldoende reïntegratie-inspanningen te verrichten. De periode die hiervoor daadwerkelijk nodig is kan veel korter zijn dan vier maanden. Met name een administratieve tekortkoming kan doorgaans op korte termijn worden hersteld. Het Uwv heeft daarmee geen rekening gehouden. De minimumsanctie van 4 maanden loondoorbetaling is gebaseerd op de gedachtegang van het Uwv dat naast een geschatte hersteltermijn van een maand ook de wettelijke beslistermijn van 13 weken onderdeel dient uit te maken van de sanctie. De Raad heeft hiervoor echter zowel in de tekst van artikel 71a, negende lid, van de WAO als in de wetsgeschiedenis geen enkel aanknopingspunt gevonden.

De uitspraken zijn na te lezen op www.rechtspraak.nl onder Centrale Raad van Beroep, Uitspraken, LJN-nrs.: AV2317, AV2381, AV2473, AV2476, AV2477 en AV2478.

Voor eventuele vragen over dit persbericht kunt u zich wenden tot A.J.Th. Kok, tel.nr. 030-8502120 (of 030-8502123).

LJ Nummers

AV2317
AV2381
AV2473
AV2476
AV2477

Bron: Centrale Raad van Beroep Datum actualiteit: 24 februari 2006 Naar boven