Openbaar Ministerie

District Bergen op Zoom krijgt een Veiligheidshuis!

Breda, 24 februari 2006

Het Veiligheidshuis speelt snel, herkenbaar en zichtbaar in op actuele ontwikkelingen in de gemeenten die vallen in het politiedistrict Bergen op Zoom. Alle personen in het (politie)district Bergen op Zoom die risicogedrag vertonen, dan wel zich schuldig hebben gemaakt aan een strafbaar feit krijgen vanuit het Veiligheidshuis een vlotte en merkbare reactie. Dat kan een strafrechtelijke reactie zijn, bijvoorbeeld een taakstraf of een dagvaardig voor een zitting, een hulpverleningstraject betreffen óf een combinatie betreffen. Maar ook de gemeentelijke preventieve taken hebben aansluiting in de aanpak van het Veiligheidshuis. De kern van de samenwerking is de gelijktijdigheid van het ondernemen van acties op risico- en probleemgedrag, daar waar dat voorheen veelal achtereenvolgend plaatsvond. Ook worden slachtoffers direct benaderd, de zorg richt zich op herstel en/of genoegdoening van het doorstane leed, informatie over de strafzaak en schadebemiddeling.

De samenwerking richt zich op versterking van de keten, waarbij sneller en effectiever ingrijpen op criminaliteit en onveiligheid de doelstelling is. Snel en consequent optreden bij individuen of bestuurlijke maatregelen vanuit de samenwerking richten zich op het terugdringen van criminaliteit en overlast.

Deelnemende organisaties in het derde Brabantse Veiligheidshuis (eerder openden Tilburg en Breda) zijn:

Bureau Halt, Bureau Jeugdzorg, de gemeenten uit het politiedistrict Bergen op Zoom, Novadic-Kentron, het Openbaar Ministerie Breda, de politie Midden West Brabant, de Raad voor de Kinderbescherming, Slachtofferhulp Nederland, Reclassering Nederland en de Zuidwester.

In totaal krijgen 40 personen - medewerkers van de verschillende organisaties - een werkplek in het pand Pleinstede, (Plein 13) in Bergen op Zoom. Naast de succesvol gebleken samenwerkingsvorm is de opzet van het Veiligheidshuis Bergen op Zoom uniek, omdat sommige van de organisaties ook als geheel zich fysiek in dit huis zullen vestigen.