Gemeente Breda

SMS Alert in Breda

In Breda wordt nog voor de zomer gestart met SMS-Alert. Het college van burgemeester en wethouders heeft daartoe deze week besloten. Met SMS-Alert kunnen de politie, Brandweer en de Geneeslundige Hulp bij Ongevallen en Rampen (GHOR) inwoners zeer actueel informeren over allerlei zaken die met veiligheid in een wijk te maken hebben.

In 2004 is in de wijk Reeshof te Tilburg met dit project gestart en dat heeft goede resultaten opgeleverd. De politie verstrekt via een SMS-bericht informatie over bijvoorbeeld een woninginbreker die in de buurt is gesignaleerd. Door de burgers erbij te betrekken hoopt de politie bijvoorbeeld de inbreker snel te kunnen aanhouden. Een gericht SMS-bericht, gecombineerd met politie-inzet levert vele extra ogen en oren op. De bewoners worden in het bericht gevraagd de politie te bellen als ze iets zien dat verband heeft met de melding.

SMS-Alert is in de Reeshof het eerste jaar ruim 20 keer ingezet. Hiervan was de helft voor vermiste kinderen. Van die vermiste kinderen werden er drie dankzij deelnemers terug gevonden. Ook werden twee scootmobieldieven aangehouden. Verder werden de deelnemers gewaarschuwd voor seriematige inbraken in auto's en schuurtjes en voor oplichters aan de deur. Na een uitgebreide evaluatie heeft de korpsleiding van de regio Midden en West Brabant besloten om het project voort te zetten en gefaseerd uit te breiden naar de gehele regio. De gemeente Breda had in het verleden al interesse getoond voor de proef en is nu om medewerking gevraagd bij de verdere uitrol van het SMS-Alert systeem. Breda heeft ervoor gekozen om het systeem in de hele gemeente te gaan gebruiken.

Hoe werkt het in de praktijk?
SMS-Alert is een product van de firma Emexus. Elk incident waarbij hulpdiensten worden ingezet komt terecht bij de Gemeenschappelijke Meldkamer (GMK) in Tilburg. De Officier van Dienst beslist of de melding zich leent voor toepassing van SMS-Alert. Dat zal vooral het geval zijn bij overvallen, inbraken, diefstal, vermissingen, maar ook grootschalige calamiteiten als branden en zaken waarbij de volksgezondheid een rol speelt. De GMK maakt dan een bericht en bepaalt in overleg met de Officier van Dienst de straal rondom de postcode van het incident. Vervolgens wordt het bericht verstuurd. Alle personen, die zich binnen die straal hebben opgegeven krijgen een SMS-bericht op hun GSM met gegevens over het incident en een telefoonnummer waar zij hun terugmelding kwijt kunnen.

Toepassingen
SMS-Alert kan gebruikt worden voor de volgende toepassingen: Opsporing, zoals bij een overval, inbraak of diefstal voertuig. Betrekken bevolking, bijvoorbeeld bij het zoeken naar een vermist kind.
Informeren bevolking / bedrijven, indien zakkenrollers actief zijn. Alarmeren in het geval van rampen / grootschalig incidenten waarbij volksgezondheid een rol speelt.

De politie Midden- en West-Brabant coördineert de invoering van SMS-Alert in samenwerking met de gemeente Breda. Zodra de voorbereidingen rond zijn, ontvangen alle inwoners van de gemeente een nieuwsbrief, waarin precies staat aangegeven hoe het systeem werkt en hoe men zich kan aanmelden.

Breda, 24 februari 2006