Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 2513 AA DEN HAAG

Uw brief Ons kenmerk
16 december 2005; SZW0500754 SV/A&L/05/105150

Onderwerp Datum
Brief Popov BV 24 februari 2006

Bij brief van 16 december 2005 heeft u mij een reactie gevraagd op de brief van Popov BV van 31 oktober jongstleden. In zijn brief stelt Popov BV dat het effectueren van regres vaak heel lang duurt. Het gevolg hiervan kan zijn dat de schadevergoeding eerst wordt ontvangen op het moment dat de betreffende werknemer hetzij geen arbeidsongeschiktheidsuitkering meer ontvangt omdat hij inmiddels volledig is gereïntegreerd hetzij nog wel een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangt maar deze uitkering niet meer ten laste van de Arbeidsongeschiktheidskas maar inmiddels van het Arbeidsongeschiktheidsfonds komt. Popov BV veronderstelt dat er in beide situaties geen recht meer bestaat op de in het besluit Premiedifferentiatie WAO opgenomen compensatieregeling.

Deze veronderstelling is echter niet juist. In beide situaties kan de werkgever een beroep doen op de compensatieregeling.
In het eerste geval - waarin de arbeidsongeschiktheidsuitkering is geëindigd binnen de periode van vijf (respectievelijk vier) jaar - kan over het aantal jaren waarin de werknemer wel een arbeidsongeschiktheidsuitkering heeft ontvangen, compensatie worden gegeven. Ook in de tweede situatie waarin de werkgever meer dan vijf (resp. vier) jaar nadat de werknemer een arbeidsongeschiktheidsuitkering heeft gekregen, een schadevergoeding ontvangt, kan de werkgever nog een beroep doen op compensatie. Bij de berekening van het compensatiebedrag wordt namelijk uitgegaan van de eerste vijf (resp. vier) uitkeringsjaren van de werknemer. Het aldus berekende compensatiebedrag wordt vervolgens in mindering gebracht op de totale (arbeidsongeschiktheids)uitkeringslasten van de werkgever, in het jaar waarin hij de schadevergoeding heeft ontvangen.

Zoals blijkt uit het bovenstaande biedt de compensatieregeling werkgevers een adequate compensatie ook in de gevallen waarin het effectueren van het regres op zich laat wachten.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)