European Union



IP/06/197

Brussel, 21 februari 2006

Vogelgriep: Frankrijk en Nederland presenteren vaccinatieplannen voor pluimvee

Frankrijk en Nederland hebben vandaag plannen voor gerichte preventieve inentingscampagnes voor bepaalde soorten pluimvee, als voorzorgsmaatregel tegen de hoogpathogene aviaire influenza (vogelgriep), aan de andere lidstaten voorgelegd in het Permanent Comité voor de voedselketen en de diergezondheid (Standing Committee on the Food Chain and Animal Health, SCFCAH). Na de presentaties van de plannen heeft het comité een constructieve discussie gevoerd over de technische en wetenschappelijke details, aangezien dit de eerste dergelijke vaccinatieprogramma's tegen het H5N1-virus zijn die in de EU zijn voorgesteld. Op basis van de discussies van vandaag zal de Commissie nu goedkeuring van de plannen overwegen en specifieke voorwaarden voor de uitvoering ervan vaststellen. Het comité zal zijn discussies morgenvroeg voortzetten.

Volgens het Nederlandse plan zullen hobbyvogels en buitenloopkippen in het hele land gevaccineerd worden. Deze inenting zal op vrijwillige basis aangeboden worden, als een alternatief voor het verplicht ophokken van deze dieren.

Het Franse plan voorziet in de inenting van eenden en ganzen in de departementen Landes, Loire-Atlantique en Vendée, waar een verhoogd risico van vogelgriep verondersteld wordt. Het is de bedoeling om onmiddellijk met de inenting te beginnen en door te gaan tot 1 april 2006, tegen welke datum ongeveer 900 000 dieren gevaccineerd moeten zijn. Beide lidstaten hebben aangegeven welke maatregelen voor toezicht op en controle van gevaccineerde dieren genomen zullen worden. Deze maatregelen omvatten het gebruik van verklikkerdieren ("sentinel birds" ofwel niet gevaccineerde controlevogels) om na kunnen gaan of het vogelgriepvirus aanwezig is in een gevaccineerd koppel, regelmatige tests van de gevaccineerde en de verklikkerdieren, en de voortgezette toepassing van reeds geldende bioveiligheidsvoorschriften.