VVD


24-2-2006

Van Baalen: Solona moet verantwoording afleggen voor optreden inzake Deense cartoons

VVD-Europawoordvoerder Hans van Baalen heeft van minister Bot van Buitenlandse Zaken de toezegging gekregen dat de Hoge Vertegenwoordiger van de EU, Javier Solana, op het matje wordt geroepen voor diens optreden inzake de Deense cartoon.

Voorts maakte minister Bot duidelijk dat Solana in diens verklaring met de VN en de Conferentie van Islamitische Staten (CIS) niet namens Nederland had gesproken. Ook hier geldt: eens en nooit meer.

Voor de VVD is het onaanvaardbaar dat Javier Solana eigenmachtig is opgetreden in de zaak van de Deense cartoons. In een verklaring met de VN en de CIS werd diep voor de bestrijders van de vrijheid van meningsuiting in de Islamitische landen gebogen. Solana heeft op dat gebied zowel een inhoudelijk als een institutioneel probleem gecreëerd. Inhoudelijk vindt Nederland dat de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid absolute rechten zijn, behoudens ieders verantwoordelijkheid voor de wet. De enige instantie die kan en mag beoordelen of een uitlating door de beugel kan, is de onafhankelijke rechter. Solana heeft deze lijn verlaten. Voorts had Solana, die op het gebied van buitenlandse zaken alleen met instemming van alle 25 EU-lidstaten mag spreken, zijn ideeën vooraf aan de 25 regeringen voor accoord moeten voorleggen. Hij is niet een onafhankelijke minister van Buitenlandse Zaken, maar een ambtelijk vertegenwoordiger van 25 soevereine landen, waaronder Nederland. Voor de VVD is de zaak alleen uit de wereld wanneer Solana diens fouten erkend en beterschap belooft.

Voor nadere informatie: J.vbaalen@tweedekamer.nl en www.hansvanbaalen.nl

Dinsdag 23 februari 2006