Gemeente Dordrecht


---

Economische Adviesraad presenteert
eerste tien impulsen

Van den Oever: 'Steun voor gevoerde beleid`

Leo den Otter

Ad Scheepbouwer, voorzitter van de Economische Adviesraad Dordrecht (EAD), pesenteerde afgelopen dinsdag een eerste tussenbericht met 10 impulsen. De bijeenkomst vond plaats in aanwezigheid van ca. 80 ondernemers, deskundigen, vertegenwoordigers van stedelijke organisaties die allemaal op eigen wijze een bijdrage hebben geleverd. Gastheer wethouder F.J. van den Oever ziet in de voorzichtige conclusies ondersteuning in het gevoerde beleid. De adviesraad is nu vier maanden actief en sinds oktober zijn er vanuit de vier impulsteams water en maritiem, cultuur en binnenstad, zorg en welzijn, en kennis en innovatie honderden ideeën tot stand gekomen. De adviesraad heeft hieruit 10 eerste impulsen geselecteerd.

De EAD wil de kennis in de maritieme sector en in het bijzonder de baggersector versterken en vernieuwen door de oprichting van een International Innovation Centre Water & Dredging. Daarnaast denkt de adviesraad dat een pilot floodproof bouwen de stad en regio als waterrijke stad goed op de kaart kan zetten. De EAD bepleit om zolang er onvoldoende goede hotels in de binnenstad zijn een hotelboot in een van de stadshavens af te meren. De 1.000 monumenten van Dordrecht vormen een uniek erfgoed dat grote(re) bekendheid mag krijgen. Het restauratievak overdragen op jonge vaklieden door het oprichten van een opleiding kan hier aan bijdragen.

Holland Innovation
Het eerste concrete wapenfeit van de EAD is de organisatie van het landelijk evenement "Holland Innovation" in het najaar 2006 in Dordrecht. De EAD wil graag ook een innovatie-ontmoetingsplaats voor ondernemers realiseren als brandpunt van innovatie, kennisbundeling en
- deling. Bovendien zou er een innovatiefonds ter ondersteuning van innovatieve ondernemers moeten komen.

Op het gezondheidspark wil de adviesraad en broedplaats realiseren voor nieuwe toepassingsgerichte bedrijvigheid op medisch en zorggerelateerde gebied in de vorm van een broedplaats. De EAD wil voorts commerciële initiatieven stimuleren gericht op comfortdiensten zoals breng- en ophaalservices, catering, zorgmanagement, strijkservice, oppas, huis- en tuinonderhoud aan huis. De ICT moet de zorg dichterbij de klant brengen en de ontwikkeling en toepassing van nieuwe vormen van dienstverlening mogelijk maken . Dit kan ook leiden tot nieuwe werkgelegenheid.

Drie statements
En daarnaast heeft de adviesraad drie statements geformuleerd waar zij zich de komende maanden verder in wil verdiepen. De EAD vindt dat het zeehavengebied een belangrijke impuls aan de Dordtse economie kan geven. Zij wil haar kennis en netwerk ter beschikking stellen om deze herontwikkeling te stimuleren. Ook vindt zij dat er een publiekstrekker moet komen. Een nieuw theater zou een dergelijke trekker kunnen zijn. Over de locatie doet de EAD geen uitspraken, omdat die discussie al loopt.
Tot slot vraagt de EAD nadrukkelijk de aandacht voor de positionering van de stad.
Dordrecht staat bij het bedrijfsleven onvoldoende op de kaart. Het is belangrijk om bij nieuwe vestigingsbesluiten van bedrijven op hun Top
5 lijstje te komen. DE EAD vindt het noodzakelijk dat er meer ingezet wordt op marketing, communicatie en acquisitie om de positionering van Dordrecht te verbeteren.

Wethouder van den Oever: "Ik ben erg tevreden over de snelle eerste rapportage van de Economische Adviesraad. Dat is goed, omdat je nu een doorkijk kunt maken in de bedoelde richting. Ik zie in de bevindingen van de Adviesraad ook ondersteuning voor het beleid dat wij de afgelopen jaren hebben ontwikkeld. Ik streef ernaar om de komende jaren verder te kunnen werken aan deze klus, want versterking van de economie is zo belangrijk voor de stad."

Echt voorlopig
Ad Scheepbouwer gaf afgelopen dinsdag nadrukkelijk aan dat het om eerste `voorlopige' indrukken gaat. "We komen met deze eerste impressie, zodat ook het huidige college kennis kan nemen van de resultaten. Over enkele maanden komen we met meer definitieve voorstellen, waarover het nieuwe college zich kan buigen."

document icoon EAD_presenteert_impulsen.jpg

Redactie
Leo den Otter
Bestuursvoorlichter

telefoon 06 - 51373482

email l.den.otter@dordrecht.nl

Informatie
mevr. A.H.C. van Heijningen
Programma Economie
telefoon tel. 078 - 639 61 71