Gemeente Voorschoten

Persberichten - Provincie geeft groen licht voor plannen Duivenvoordecorridor
Uitgebracht op: vrijdag 24 februari 2006

Gezamenlijk persbericht van de gemeenten Leidschendam-Voorburg en Voorschoten

De gemeenten Leidschendam-Voorburg en Voorschoten hebben groen licht gekregen voor de herinrichting van de zogeheten Duivenvoorde Corridor. Gedeputeerde staten van Zuid-Holland hebben deze week namelijk laten weten in te stemmen met de gemeentelijke inrichtingsplannen omdat dit gebied van strategische betekenis is vanwege de recreatieve en ecologische ontwikkelingsmogelijkheden. Bovendien kan het gebied met een andere inrichting een belangrijke schakel blijven vormen tussen de kust en het Groene Hart. Na jaren van voorbereiding kunnen beide gemeenten nu hun plannen gaan uitvoeren.

De herinrichting zal plaatsvinden in het circa vierhonderd hectare grote grensgebied van Leidschendam en Voorschoten, gelegen tussen de spoorlijn Den Haag-Leiden en de Vliet. De huidige tuinbouwkassen moeten hier de komende jaren wijken voor de ontwikkeling van bosschages, weilanden en buitenplaatsen met karakteristieke siertuinen. De kosten voor deze herinrichting bedragen bijna honderd miljoen euro; zij moeten voor het grootste deel worden gedekt uit beperkte woningbouw op de buitenplaatsen zelf.

Met de gemeentelijke plannen kan minimaal driekwart van de tuinbouwbedrijven een volledig groene functie krijgen. Het resterende deel betreft het herstel van oude buitenplaatsen zoals Haagwijk, Noorthey en Oostbosch en de ontwikkeling van nieuwe buitens. Naar verwachting neemt met deze grootschalige groenontwikkeling de nettobebouwing op de tuinbouwlocaties met ongeveer 85 procent af. Tot 2015 zal zo´n dertig hectare aan glastuinbouw worden uitgeplaatst naar glasconcentratiegebieden langs de rijkswegen A44 en A12.

Duidelijkheid voor tuinders

De verantwoordelijke wethouders Marcel Houtzager (Leidschendam-Voorburg) en Hans Horlings (Voorschoten) zijn zeer enthousiast over de nieuwste ontwikkeling: ´Met de steun van de provincie kunnen wij nu een van de belangrijkste groenverbindingen in de Randstad behouden en versterken. Ook kunnen wij naar de tuinders toe eindelijk de duidelijkheid geven, die zij nodig hebben om hun eigen investeringsplannen te kunnen uitwerken.´

Vooruitlopend op de gunstige mededeling van de provincie hebben Leidschendam-Voorburg en Voorschoten de afgelopen weken al voorbereidingen getroffen voor de aanpassing van de bestemmingsplannen en de opzet van een projectorganisatie die de ontwikkeling gaat begeleiden. Na de gemeenteraadsverkiezingen van maart kunnen de nieuwe colleges van burgemeester en wethouders een vliegende start maken met de uitvoering.


- einde bericht -