Dienstenbond CNV

Eerste overlegronde CAO Aardappelen, Groenten en Fruit
24-02-2006

Afgelopen maandag is de eerste overlegronde voor de nieuwe CAO Aardappelen, Groenten en Fruit (AGF) geweest. Hieronder een kort verslag van het eerste overleg dat in het teken heeft gestaan van het toelichten van de CAO-voorstellen door bonden en werkgever. Op 27 maart 2006 praten we verder.

Looptijd

Wij hebben een looptijd van 1 jaar voorgesteld, werkgevers willen een looptijd van 1,5 jaar. Dat is voor ons niet onbespreekbaar, maar dat heeft wel gevolgen voor de loonvraag.

Loonsverhoging

Wij vragen een loonsverhoging van 2%. Als de CAO voor langer dan 1 jaar wordt afgesloten vragen wij (uiteraard) meer dan 2%.

Ploegentoeslagen

Eén van de afspraken uit de huidige CAO is, dat er een onderzoek wordt gestart naar toeslagen voor het werken in ploegen. Dit onderzoek is helaas nog niet gereed. Wij willen eerst de uitkomsten van dit onderzoek kennen, voordat we weer verder praten aan de onderhandelingstafel. Vandaar dat de volgende afspraak staat gepland voor eind maart 2006.

Levensloop

Wij willen goede afspraken maken over een levensloopregeling waarbij ook duidelijk moet worden vastgelegd wanneer verlof mag worden opgenomen, wat er gebeurt bij ziekte enz.

Jeugdwerkloosheid

Bonden hebben aangegeven mee te willen werken aan het terugdringen van de jeugdwerkloosheid. Het is de bedoeling dat 300 jeugdige werklozen aan het werk komen in de AGF-sector. Werkgevers staan hier positief tegenover.

Verzekering bij arbeidsongeschiktheid

Wij willen afspraken maken over een aanvulling op een uitkering bij arbeids-ongeschiktheid. Vooral de gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers, die in de WGA terechtkomen, kunnen met een groot inkomensverlies te maken krijgen.

Zorgstelsel

Veel werknemers zijn er in het nieuwe ziektekostenstelsel op achteruitgegaan, maar ook een groot aantal werkgevers is in 2006 meer gaan betalen. Onderzoek in deze sector heeft uitgewezen dat ook hier werkgevers meer betalen.

Mocht u nog niet besloten hebben welke zorgverzekeraar u neemt, wil ik u wijzen op de verzekeraar die CNV voor haar leden heeft geselecteerd. OZ Verzekeringen biedt voor CNV-leden verschillende pakketten aan tegen een aantrekkelijke prijs.

U kunt nog tot 1 maart a.s. uw keuze maken.

Gelijk werk, gelijk loon

In de AGF-sector werken steeds meer uitzendkrachten die afkomstig zijn uit Oost-Europa. Gebleken is dat deze werknemers lang niet altijd het loon krijgen waar ze recht op hebben en dat ook toeslagen niet altijd correct worden uitbetaald.

Wij als bonden willen afspraken maken dat werknemers die hetzelfde werk doen hetzelfde betaald moeten krijgen. Daarnaast willen we het aantal uitzendkrachten binnen bedrijven beperken. Werkgevers gaven aan ook hier verder met ons over te willen praten.

Mocht u naar aanleiding van deze info nog vragen hebben, dan hoor ik het graag. U kunt mij bereiken via 040-2116674 of k.baelemans@cnvdibo.nl

Karin Baelemans

Bestuurder