Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

DBCs en administratieve lasten

Kamerstuk, 24-2-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ/2661030

24 februari 2006

Bijgaand ontvangt u de notitie "De introductie van DBCs en administratieve lasten" alsmede het advies van Actal hierop. Ik geef hiermee gestalte aan mijn toezegging van december 2005.

In de notitie wordt bewust afgezien van het in kaart brengen van administratieve voordelen van de DBCs. Actal wijst hier ook op. De reden hiervoor is dat deze voordelen niet los te koppelen zijn van twee projecten die spelen bij de vermindering van de administratieve lasten, verbonden aan het declaratieverkeer. Deze projecten betreffen het digitaliseren van het declaratieverkeer tussen zorgaanbieder en zorgverzekeraar (declaratiecasus, waarvan de afronding is voorzien in oktober 2006), en een onderzoek naar de totale kosten verbonden aan het declaratieverkeer. Door opheffing van de Ziekenfondswet per 1 januari 2006 zijn de declaraties formeel geen administratieve lasten meer, maar zijn het marktlasten geworden. Samen met zorgaanbieders en zorgverzekeraars streeft VWS naar een afname van deze lasten. De voordelen van DBC's zullen in deze projecten tot uiting komen.

Daarnaast geldt dat de invoering van DBCs nog in volle gang is. DBCs betekenen een grote wijziging in de manier van werken bij zorgaanbieders. De introductie per 1-1-2005 is zoals u weet niet zonder slag of stoot geweest. Er wordt hard gewerkt om de kinderziektes uit het systeem te krijgen en het systeem verder te verbeteren. Bij de verdere ontwikkeling van het systeem is het terugdringen van de administratieve last voor zorgaanbieder, zorgverzekeraar en patiënt een belangrijke randvoorwaarde. Het benoemen van besparingen in de huidige dynamische situate is niet doenlijk.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst

Documenten


* Notitie introductie DBCs en administratieve lasten (nieuw venster) Kamerstuk | 24-2-2006 (pdf, 7 pag., 634 kB)
* Advies van Actal op notitie (nieuw venster) Kamerstuk | 5-9-2005 (pdf, 3 pag., 307 kB)