Gemeente Hardenberg

Februari 2006 - Wonen en werken in een goed bereikbaar Slagharen

Wonen en werken in een goed bereikbaar Slagharen

Kaveluitgifte voor nieuw woongebied Moeshoek in april van start

Vrijdag 24 februari 2006

Na jarenlange voorbereidingen, is het voor inwoners van Slagharen vanaf april mogelijk zich in te schrijven voor een kavel in het nieuwe woongebied Moeshoek. Het bouwrijp maken van het woon- en werkgebied gaat zo snel mogelijk van start. Na de zomer gaat ook de aanleg van de langverwachte rondweg van start. Wethouder Douwe Prinsse is erg verheugd met deze ontwikkelingen die volgens hem een belangrijke mijlpaal zijn.

De inwoners van Slagharen hebben een tijdje moeten wachten voordat er daadwerkelijk iets gebeurde in hun dorp. Daarom ben ik erg blij dat we over een paar weken kunnen starten met de kaveluitgifte in het nieuwe woongebied. Dat neemt niet weg dat er achter de schermen hard gewerkt is. Deze jarenlange voorbereidingen werpen in de komende periode hun vruchten af. Ik zie dat als een belangrijke mijlpaal! Slagharen staat de komende tijd bol van de ontwikkelingen met een nieuw woongebied, werkgebied én de aanleg van de rondweg die de problemen in de Herenstraat oplost, aldus een verheugde wethouder Prinsse, die Ruimtelijke Ordening in zijn portefeuille heeft en zich vanuit die rol heeft ingezet voor de ontwikkelingen in Slagharen.

Om in de behoefte aan woon- en bedrijvenlocaties te kunnen voorzien, ontwikkelt de gemeente Hardenberg ten westen van Slagharen het woongebied Moeshoek en het werkgebied Moeshoek. Het woongebied wordt ontwikkeld op het terrein waar voorheen de gebouwen van de Bonte Wever stonden. In het nieuwe woongebied worden ruim 160 woningen gebouwd, variërend van vrijstaande, halfvrijstaande, geschakelde- en rijenwoningen en appartementen. Het grootste deel van de kavels wordt, in meerdere fases, door de gemeente Hardenberg uitgegeven. Prinsse: Het uitgangspunt is dat we ieder jaar zon 15 kavels uitgeven. De eerste kavels die we uitgeven, liggen aan de kant van de Prinses Marijkelaan. Dit jaar geven we trouwens aanzienlijk meer kavels uit. In de eerste fase worden 9 kavels voor een vrijstaande woning en 26 kavels voor een twee-onder-één-kap woning uitgegeven. Belangstellenden kunnen vanaf 19 april een uitgebreide informatiebrochure bij ons ophalen en zich vanaf dan ook inschrijven voor één van deze mooie kavels die tussen de 160 en 170 euro per vierkante meter gaan kosten. De gemeente Hardenberg is met De Veste in gesprek over de ontwikkeling van huurwoningen in het gebied, de rest van de woningen wordt door projectontwikkelaar Mega Vastgoed ontwikkeld. Het nieuwe woongebied wordt ontsloten op de nieuw aan te leggen rondweg en de Moeshoekweg.

Het werkgebied is gepland op het terrein waar voorheen de parkeerplaatsen en de kartbaan van de Bonte Wever lagen. In het werkgebied is ruimte voor ongeveer 19 kavels die maximaal 3500 vierkante meter groot mogen zijn. Bedrijven in de lichtere milieucategorieën mogen zich er vestigen. Het werkgebied wordt ontsloten op de Weverijweg.

In hetzelfde gebied, ook ten westen van Slagharen, wordt een rondweg aangelegd. De nieuwe rondweg vormt straks de verbinding tussen de Coevorderweg en de Herenstraat. Wethouder Prinsse onderstreept nog eens het belang van de komst van de rondweg: Met de komst van de rondweg hoeft het doorgaande verkeer geen gebruik meer te maken van de Herenstraat waardoor deze straat ontlast wordt. Ook zorgt de rondweg voor een goede ontsluiting van het nieuwe woon- en werkgebied Moeshoek. Na de realisering van de rondweg willen we de herinrichting van de Herenstraat aanpakken.

Voor het woongebied, het werkgebied en de rondweg zijn drie afzonderlijke bestemmingsplannen opgesteld. De procedures hiervoor zijn in volle gang. Deze week heeft de gemeente Hardenberg een verklaring van geen bezwaar ontvangen van de provincie Overijssel. Dat betekent dat het college van burgemeester en wethouders vrijstelling kan verlenen van het geldende bestemmingsplan om vervolgens de gebieden bouwrijp te maken. Het bestemmingsplan voor de rondweg ligt nu ter goedkeuring bij de provincie. Gedeputeerde Staten nemen naar verwachting in april een besluit. De aanleg van de rondweg kan dan na de zomer van start gaan. Omdat er meerdere procedures en bestemmingsplannen zijn, krijgen alle inwoners van Slagharen volgende week een informatiebulletin in de bus waarin alles nog eens op een rijtje wordt gezet, belooft Prinsse.