Ingezonden persbericht


Kleine effecten op een groot aantal gebieden

Planten hebben een gunstig effect op mensen in de werksituatie

Uit onderzoek van TNO in opdracht van Bloemenbureau Holland blijkt dat planten een gunstig effect hebben in de werksituatie. Deze effecten zijn merkbaar op een groot aantal gebieden. Voor dit onderzoek heeft TNO internationaal literatuuronderzoek gedaan. Hoewel het om kleine effecten gaat, achten de onderzoekers voldoende bewezen dat planten gunstig bijdragen aan de werkomgeving.

Effecten op de werknemer
Mensen reageren over het algemeen positief op planten in de werksituatie. Planten maken de omgeving prettiger om in te verblijven. In een werkomgeving met planten is niet alleen sprake van minder gezondheidsklachten bij werknemers, er zijn ook aanwijzingen voor een verbeterd welbevinden en een hogere productiviteit. Bovendien lijken planten een regulerend effect op ons hebben. Mensen die gestresst zijn worden door planten in de omgeving rustiger. Mensen die psychisch vermoeid zijn worden door planten juist wat meer geactiveerd.

Effecten in de werkomgeving

In het onderzoek is ook gekeken naar de fysiologische effecten van planten in de werkomgeving. Het blijkt dat goed onderhouden planten bijdragen aan de verbetering van het binnenmilieu. Ze verdampen water en bevochtigen zo de lucht, zijn ook in staat om de lucht te filteren van stofdeeltjes en schadelijke stoffen zoals formaldehyde en benzeen en kunnen bijvoorbeeld ook zorgen voor een verbetering van de akoestiek. De omvang van deze effecten is echter gering en kunnen pas bij een goed doordachte toepassing een daadwerkelijke verbetering geven van het binnenklimaat.

Aanbevelingen

De onderzoekers bevelen aan om meer planten op het werk te plaatsen. Tegelijkertijd is het van belang meer onderzoek te doen naar de optimale dosering van planten ten opzichte van het beoogde effect. Dat kan door te kijken naar de plantsoort en -grootte, maar ook door het gericht versterken van de kenmerken van planten, bijvoorbeeld door het selectief kweken op specifieke eigenschappen. Bij het inrichten van een werkomgeving zouden architecten en beplantingsbedrijven moeten zoeken naar een optimale plaatsing van planten. Voorgesteld wordt eenvoudige methoden (tools) te ontwikkelen, zodat de effecten van deze plaatsing op eenvoudige wijze bij de werknemers gevolgd kunnen worden.


---