Vereniging Nederlandse Gemeenten

Bouwend nederland komt met karikatuur van de werkelijkheid

Volgens Bouwend Nederland (BN) veroorzaken grondprijzen van de gemeenten veel knelpunten op de lokale woningmarkt. De hoge grondprijzen zouden de woningmarkt zelfs verlammen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is van mening dat BN veel beter zou moeten weten. Als geen andere instantie weten de bouwers dat de markt de grondprijzen bepaald: de woningmarkt bepaald de grondprijs en niet omgekeerd.

Deze eeuwenoude economische wetmatigheid is van toepassing op de woningmarkt en dus ook op de grondmarkt. De grondprijs is een afgeleide van de prijs van woningen. Indien je de productiekosten van een woning en het rendement van de ontwikkelaar van deze marktprijs aftrekt, houd je de grondprijs over. Bij een ontwikkelaar die zelf de grond in eigendom heeft en dat op het merendeel van de bouwlocaties het geval werkt dat niet anders. Een gemeente kan dus nooit te veel voor de grond vragen, want dat wordt door de markt afgestraft. Wanneer de gemeente een lagere grondprijs berekent, is dat een subsidie voor de ontwikkelaar of voor de koper van de woning. Daar kunnen goede redenen voor zijn (bijvoorbeeld om goedkope woningen voor starters te realiseren), maar dat zijn uitzonderingen op de regel. Anders laat de gemeente geld van de gemeenschap liggen. Dat zou terecht politieke opwinding veroorzaken.

Transparantie en verantwoording zijn van groot belang in het openbaar bestuur. Het beeld dat in het artikel op dit punt wordt geschetst is een karikatuur van de werkelijkheid. In veel gemeenten is het grond(prijs)beleid door de gemeenteraad vastgesteld. Dat is in alle openbaarheid gebeurd en iedereen (ook de bouwende partijen) kan zijn zienswijze aan de raad kenbaar maken. Ook met de uitgaven van gemeenten is niets geheimzinnigs aan de hand. De gemeenteraad maakt de afwegingen en ook nog eens in volle openbaarheid. Achteraf wordt verantwoording afgelegd en velt de lokale rekenkamer daar een oordeel over. Kortom, er is geen bij de bouw betrokken partij in Nederland die zo transparant is als de gemeente. Bovendien weet BN hoe hard het geld nodig is voor het aanleggen van infrastructuur, het opknappen van oude wijken, de (her)inrichting van het openbaar gebied en een langdurig goed beheer. Gemeenten scheppen de voorwaarden waardoor ontwikkelaars en bouwers hun werk kunnen doen.