Vereniging Nederlandse Gemeenten

overleg over cao sociale werkvoorziening afgebroken

Na ruim twee maanden onderhandelen hebben de werkgevers in de sector sociale werkvoorziening, de VNG en de vakbonden ABVAKABO FNV en CNV Publieke Zaak, de onderhandelingen afgebroken. Er was groot verschil van inzicht in de mogelijkheden om er financieel uit te komen.

De eis van 1% loonsverhoging die de bonden na verschillende overlegrondes stelden, was voor de VNG - gelet op de slechte financiële positie van de sector - geen begaanbare weg. Over een andere verdeling van de pensioenpremies, die in de laatste vier jaar met meer dan 50% zijn gestegen, leek in eerste instantie een compromis haalbaar. De bonden stelden daarbij echter als eis dat de ruimte die hierdoor ontstond weer direct en volledig zou worden besteed aan andere arbeidsvoorwaarden. Dit was voor de VNG geen optie om tot een onderhandelingsresultaat te komen.

Het zag er eerst naar uit dat op onderwerpen zoals een verhoging van de eindejaarsuitkering, betaling door werkgevers van de helft van de vakbondscontributie en verlofsparen als alternatief voor de levensloop, overeenstemming was bereikt. In de eindfase van de onderhandelingen bleek echter dat de bonden niet bereid waren tot een compromis dat zou kunnen resulteren in een akkoord.

Ook op het punt van een werkgeversbijdrage in de premie voor de zorgverzekering bleek het verschil van mening niet te overbruggen. Voor werkgevers was het onacceptabel dat honorering van die eis van de bonden alléén ten goede zou komen aan slechts een deel van de werknemers. De bonden wilden dit namelijk beperken tot werknemers die deelnemen aan het collectieve contract voor de sector, dat recent met Zilveren Kruis Achmea is afgesloten.

Onduidelijk is op dit moment welke gevolgen het afbreken van de besprekingen hebben voor het verdere traject.