Nederlandse Vakbond Varkenshouders


Barneveld, 24 februari 2006

Kenmerk: P4641

Hof Den Bosch vernietigt Minas aanslagen

In tegenstelling tot het Hof Arnhem heeft het Hof Den Bosch zich wel inhoudelijk uitgesproken over de opgelegde Minas-aangiftes in de speerpuntprocedure die de NVV voert namens 700 convenantdeelnemers. In deze procedure zijn vele argumenten zoals o.a. de onbetrouwbaarheid van laboratoria-uitslagen en het ophopen van mineralen in de put ingebracht om aan te tonen dat deze geen grondslag kunnen en mogen zijn om een heffing op te leggen. Al bij de beoordeling van één van de argumenten, namelijk de betrouwbaarheid van de ministeriële regeling hoeveelheidbepaling, heeft het Hof Den Bosch deze regeling onverbindend verklaard. Hiermee is de basis onder heffing komen te vervallen en zijn dus de Minas-aanslagen vernietigd. Het Hof vindt dat de normen die voor deze regeling, die betrekking hebben op het monstername-apparaat, gelden niet aanvaardbaar zijn omdat bij vaststelling ervan bewust zeugenmest buiten beschouwing is gelaten. Hierdoor kan feitelijk de wettelijk vereiste norm niet gehaald worden. Doordat het Hof al op dit punt de Heffingen onverbindend heeft verklaard, was het niet nodig om zich over de andere ingebrachte argumenten uit te spreken. Dus eigenlijk heeft de eerste pijl al meteen doel getroffen.
Het is nog wel mogelijk dat de Staat in cassatie gaat. Pas daarna kan definitief gezegd worden of deze uitspraak ook geldt voor alle 700 deelnemers.
De NVV bekijkt op dit moment wat deze uitspraak betekent voor de nieuwe mestwet die 1 januari 2006 is ingegaan en waarvan deze vernietigde ministeriële regeling onderdeel uitmaakt van Spoor1.

In de loop van de dag staan het proces verbaal en de uitspraak op onze website: www.nvv.nl

---