Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken


Impuls zekerheidssysteem voor voedingssupplementen(24-02-2006)

Einde 2003 lanceerde brancheorganisatie NPN, sportkoepel NOC*NSF en anti-doping organisatie NeCeDo het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT) teneinde het risico op een positieve dopinguitslag als gevolg van het gebruik van voedingssupplementen tot een minimum te beperken. Op basis van de opgedane ervaringen hebben de drie organisaties de producenten van voedingssupplementen vandaag een sterk verbeterd aanbod gedaan, met scherpere prijzen, ruime promotiemogelijkheden, een nieuw logo en snellere procedures, om het succes van NZVT verder uit te bouwen.

Enige jaren geleden werd in enkele vooraanstaande dopingzaken een relatie gelegd tussen het gebruik van voedingsupplementen en een positieve uitslag bij de dopingcontrole. Uit meerdere daarop volgende wetenschappelijke onderzoeken, o.a. door TNO Voeding en RIVM in aanloop naar de Olympische Spelen in Salt Lake City, bleek inderdaad dat voedingssupplementen dopingstoffen konden bevatten die niet op het etiket worden vermeld. Gezien de consequenties voor topsporters, mogelijk een sanctie van twee jaar, een niet te accepteren situatie.

Met steun van het ministerie van VWS en medewerking van het RIVM en de NOC*NSF Atleten Commissie ontwikkelden NOC*NSF, NPN en NeCeDo het NZVT bestaande uit de volgende elementen:

1) specifieke op doping gerichte productie-eisen;
2) laboratorium analyses op steroïden en stimulantia;
3) borgingsanalyses door het RIVM;

4) centrale communicatie.

Via de website www.antidoping.nl/nzvt kunnen (top)sporters vandaag de dag kiezen uit 129 verschillende producten variërend van multi-vitamines tot glucosamine, aangeboden door 39 verschillende producenten, die allen voldoend aan de strenge NZVT eisen. Nederlandse sporters hebben de afgelopen twee jaar met een gerust hart hun sport kunnen bedrijven door het NZVT en vanuit verschillende landen is belangstelling getoond voor dit unieke systeem.

Op basis van opgedane ervaringen hebben brancheorganisatie NPN, sportkoepel NOC*NSF en anti-doping organisatie NeCeDo de NZVT methode verder ontwikkeld. Deelname aan NZVT voor de producenten van voedingssupplementen wordt goedkoper, sneller, met meer promotiemogelijkheden en een ge-restyled beeldmerk. Naar verwachting zal dit leiden tot een groter aanbod van NZVT goedgekeurde supplementen voor topsporters.