Provincie Overijssel

Steun provincie voor reorganisatie instellingen

Gedeputeerde Staten stemmen ermee in dat zeven Overijsselse organisaties voor welzijn en zorg samen verdergaan en hun taken verdelen over vier nieuwe of vernieuwde organisaties. Om de overgang van de oude naar de nieuwe instellingen te bevorderen stelt GS ruim 950.000,-- euro beschikbaar. Dit betreft de ontmanteling van de Spil Adviesgroep en kosten voor het opzetten van twee nieuwe steuninstelllingen.

De herinrichting van het welzijnsveld komt onder andere voort uit de eerder door Provinciale Staten voorgestelde bezuinigingen. De steuninstellingen Arcon, Spil Adviesgroep, Equivalent, Steunpunt Minderheden Overijssel (SMO) en het Projectbureau Kulturhus van de Overijsselse Bibliotheekdienst laten hun taken en functies opgaan in twee organisaties: Arcon en MOI. De Sportraad Overijssel en het Servicecentrum Vrijwilligerswerk Overijssel blijven bestaan en worden uitgebreid. Met de fusie komen de instellingen tegemoet aan de wens van de provincie om de werkzaamheden overzichtelijker, efficiënter en effectiever te organiseren.

* Arcon beweegt zich op het brede terrein van zorg, jeugdbeleid en ouderen en de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De vraag en de behoefte van de individuele cliënt is het uitgangspunt voor de werkzaamheden.

* Maatschappelijke Ontwikkeling en Integratie (MOI): dit wordt de steunfunctie die zich vooral richt op de collectieve maatschappelijk vraagstukken, zoals welzijn, cultuur, ouderen, jeugd, integratiebevordering en arbeidsmarkt. Het Steunpunt Minderheden Overijssel, Equivalent en het Projectbureau Kulturhus gaan vanaf 2007 op in deze nieuwe organisatie.

Voor het op poten zetten van deze twee organisaties trekt het college 455.000,-- euro uit.

De Sportraad Overijssel wordt uitgebreid met het NUSO speeltuinwerk dat nu bij Spil is ondergebracht. Het Servicecentrum Vrijwilligerswerk neemt de taken van Spil op het gebied van vrijwilligerswerk over. De overige taken van de Spil Adviesgroep worden door de twee nieuwe instellingen (Arcon en MOI) voortgezet. Voor de ontmanteling van Spil en het sociaal plan voor de medewerkers stelt GS maximaal 500.000,-- euro beschikbaar.

Voor de reorganisatieplannen is geen extra geld nodig. Voor de resterende looptijd van de nota Sociale Actie 2005-2008 worden de budgetten over de genoemde instellingen verdeeld. Hierover worden binnenkort prestatieafspraken met hen gemaakt. Het gaat om 3,4 miljoen euro in 2006 en 3 miljoen euro in 2007. Provinciale Staten behandelen het voorstel op 6 maart aanstaande in de commissie Zorg en Cultuur en besluiten op 15 maart aanstaande over de reorganisatie. Als ook PS instemt, dan zullen de taken van Spil Adviesgroep al dit jaar overgaan naar de nieuwe instellingen.