Provincie Overijssel

Zes ton voor sociale projecten in steden

Gedeputeerde Staten van Overijssel willen 600.000 euro uittrekken voor sociale projecten in de Overijsselse steden. De projecten sluiten aan bij âAanval op de uitvalâ, een nieuwe aanpak in het grotestedenÂbeleid voor de zevenentwintig grote steden in het land. In deze aanpak staan de jeugd, kansarme mensen en buurten centraal en wordt met nieuwe en onorthodoxe oplossingen geprobeerd mensen bij de samenleving te betrekken en betrokken te houden. Gedeputeerde Staten ondersteunen deze aanpak van harte met een financiële bijdrage voor vernieuwende projecten.

In de Overijsselse steden staan diverse sociale projecten op stapel waaraan de provincie een extra zet wil geven. Hengelo bijvoorbeeld wil snel starten met âSleutel tot inburgeringâ, een project voor de inburgering van uitkeringsgerechtigde allochtonen in de wijk Berflo Es, die al langere tijd in Nederland wonen. Gezinnen krijgen daarbij bijzondere aandacht. Het doel is om taal- en sociale vaardigheden voor deze groep bewoners te verbeteren en werkervaringsplaatsen te bieden. De Stichting FC Twente, Scoren op wijkniveau (een samenwerkingsverband tussen FC Twente, bedrijfsleven, gemeente en het ROC) zal het project trekken.

In Deventer gaat het project Burgerpower binnenkort van start. De gemeente betrekt de bewoners actief bij wijkvernieuwing. Zij gaan aan de slag met de wensen die zij hebben voor hun eigen wijk, maar ook voor de eigen leefsituatie. Door deze mensen te helpen om de kansen te pakken die zich voor doen op gebied van wonen, werk, gezin en deelname aan de samenleving kunnen zij hun positie verbeteren. Het project is een vervolg op Kolonisten van de Wijk en gaat ver in het vergroten van de invloed van bewoners als âeigenarenâ van de wijk. In dit project worden nieuwe communicatiemiddelen (o.a. keukentafelgesprekken en spelmethodieken) en ICT-toepassingen (Deventer digitaal) gebruikt.

Ook in de andere steden zijn projecten in ontwikkeling die de uitval van kansarme groepen aanpakken en daarom in aanmerking kunnen komen voor een provinciale bijdrage. Zo richt Zwolle zich op een nauwere samenwerking van woningbouwcorporaties en maatschappelijke instellingen om probleemhuishoudens te helpen met dagbesteding, inkomen, zorg en huisvesting en zet Almelo een project op dat bewoners aan het roer zet bij ontwikkelingen in achterstandswijken.

Provinciale Staten behandelen het voorstel op15 maart aanstaande.