Gemeente Rotterdam

Drie jaar Resultaat op Straat (ROS), een gezamenlijke aanpak van de Roteb, Gemeentewerken en Stadstoezicht, heeft de stad schoner en heler gemaakt. Ook in 2005 scoorde Rotterdam beter op Schoon en Heel. Over de hele stad gemeten ging het 'schooncijfer' omhoog naar 4,1 ten opzichte van 4,0 in 2004.

Resultaat op Straat
In oktober 2002 werd in Spangen in deelgemeente Delfshaven het startschot gegeven voor een nieuwe manier van werken door Roteb, Gemeentewerken en Stadstoezicht. Onder de noemer Resultaat op Straat verrichten de diensten extra onderhouds- en schoonmaakwerkzaamheden, houden zij extra toezicht op straat en zien zij erop toe dat huisvuil correct wordt aangeboden. De diensten trekken gezamelijk op om de verloedering in de onveilige wijken aan te pakken. Voor de burgers moet deze extra inzet en het resultaat op straat te zien zijn. De jongste cijfers laten zien dat deze nieuwe aanpak heeft gewerkt.

Schoon
Op een schaal van 1 tot 5 moet de hele stad een 3 scoren wat Schoon en Heel betreft, stelde het College. Buurtbewoners meten elk kwartaal op ruim 2400 meetpunten in Rotterdam, in samenwerking met de gemeente. Het aantal meetpunten dat lager scoort dan 3, is teruggelopen van 146 punten in 2004, naar 121 in 2005. Dit is het resultaat van de extra inzet van Roteb. Een speciale eenheid verwijdert straat voor straat vuil en onkruid met speciale reinigingstechnieken. Dit betekent dat er minder zwerfvuil, papierkorven, graffiti en hondenuitwerpselen op de meetpunten zijn aangetroffen. In de deelgemeente Delfshaven is het aantal meetpunten dat lager scoort dan 3 teruggelopen van 48 over 2004 naar 15 over 2005.

Heel
De Wijkonderhoudsploegen (WOP) van Gemeentewerken repareren straat voor straat alles wat kapot is in de openbare ruimte. Door deze aanpak consequent toe te passen, scoren alle wijken gemiddeld boven de 3. Ook de wijken die bij het begin van deze collegeperiode onveilig waren. De laatste cijfers wijzen uit dat in heel Rotterdam nog maar 66 meetpunten onder de 3 scoren. Dit laatste kan het gevolg zijn van beschadigingen als gevolg vandalisme of intensief gebruik van de buitenruimte door bijvoorbeeld zwaar bouwverkeer. In Spangen is een duidelijke verandering te zien. Bij de allereerste meting in 2002 scoorde deze wijk nog een 2,6. Eind 2005 was de score 3,5.

Veilig
De afgelopen drie jaar heeft Stadstoezicht veel geïnvesteerd in Spangen. Dit heeft geleid tot een aanzienlijke daling van het aantal overlastgevers. Ook bewoners hebben hieraan een bijdrage geleverd, door bij signalen van overlast het wijkteam in te lichten. Rond de Keileweg heeft Stadstoezicht gedurende zeven dagen per week zeer intensief gecontroleerd op overlastgevers, druggebruikers en prostitutie in de wijk.

Bron: Bestuursdienst, 24-02-2006