Raad van de Europese Unie

P E R S

6619/06 (Presse 53) 1
NL
RAAD VAN
DE EUROPESE UNIE
NL
Brussel, 24 februari 2006
6619/06 (Presse 53)
P 032/06
(OR. fr)
Verklaring van het voorzitterschap namens EU
waarin wordt opgeroepen tot onderhandelingen over een humanitair akkoord in Colombia

Bij de vierde verjaardag van de ontvoering van mevrouw Ingrid Betancourt en naar aanleiding van het overlijden van één van de gijzelaars van de FARC die meer dan zeven jaar werd vastgehouden, betreurt de Europese Unie het tragische lot van de in Colombia vastgehouden gijzelaars, dat eens te meer in de hele wereld de aandacht trekt en wordt afgekeurd.
De Europese Unie heeft meermaals en in zeer duidelijke bewoordingen de wrede en onmenselijke praktijk van gijzelnemingen, waar ook ter wereld, krachtig veroordeeld. De Europese Unie acht het noodzakelijk dat een humanitair akkoord wordt gesloten en is van oordeel dat deze gebeurtenissen duidelijk maken hoe dringend het is een dialoog aan te knopen om de sluiting van een dergelijk akkoord te bewerkstelligen. 6619/06 (Presse 53) 2
NL
De Europese Unie heeft het eind vorig jaar door Spanje, Frankrijk en Zwitserland ingediende voorstel om een plaats voor deze dialoog vast te leggen, hoopvol begroet. De Unie steunt dit initiatief ten volle en heeft met voldoening kennis genomen van de positieve reactie van de Colombiaanse autoriteiten op dit voorstel. De Europese Unie roept alle illegale gewapende groepen in Colombia ertoe op, alle gevangengehouden personen spoedig vrij te laten en voortaan af te zien van ontvoeringen en gijzelnemingen. De Europese Unie verzoekt met name de FARC constructief te reageren op het voorstel voor een humanitair akkoord. De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.

* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

We t s t r a a t 1 7 5 B - 1 0 4 8 B R US S E L T e l . : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 5 6 7 0 2 / 6 3 1 9 / 6 3 1 9 F a x : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 5 8 0 2 6 press.office@consilium.eu.int http://ue.eu.int/Newsroom