Universiteit van Amsterdam

Karel van der Toorn benoemd tot nieuwe voorzitter College van Bestuur UvA en HvA

Godsdienstwetenschapper dr. Karel van der Toorn volgt met ingang van 1 september 2006 dr. Sijbolt Noorda op als voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam. Van der Toorn is na consultatie van onder meer de medezeggenschapsorganen van UvA en HvA definitief benoemd door de Raden van Toezicht.

Van der Toorn (1956) was van 1998 tot 2003 decaan van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA. Onder zijn leiding is de faculteit begonnen met het aantrekken van meer jonge getalenteerde wetenschappers (nieuwegeneratieoffensief) en kreeg de samenwerking met andere universiteiten op het gebied van de kleine letteren gestalte; dit om de kleine studies op het gebied van de talen en culturen van Europa te kunnen behouden. Van der Toorn heeft als decaan ook leiding gegeven aan de voorbereiding en invoering van de bachelor-masterstructuur aan de faculteit, en hij heeft de aanzet gegeven tot de ontwikkeling van met name multidisciplinaire bachelorprogramma s.

Van der Toorn, nu hoogleraar Godsdiensten van de Oudheid aan de UvA, heeft zowel in de wetenschap als in de functie van decaan een uitstekende reputatie opgebouwd. Hij kent de Universiteit van Amsterdam goed en het is de verwachting van de Raden van Toezicht dat hij de juiste persoon is om de ambities van de UvA en HvA verder gestalte te geven. Daarbij gaat het onder meer om de profilering van de universiteit als internationaal georiënteerde onderzoeksuniversiteit, met grote aandacht voor het verder vormgeven van de international classroom in Amsterdam. Voor de HvA blijft vooral het ontwikkelen van nieuwe, op de samenleving toegesneden hbo-opleidingen van belang, met veel aandacht voor de aansluiting op de universitaire masters. Het verder vormgeven van de samenwerking tussen UvA en HvA is dan ook voor beide instellingen van belang, evenals een gezonde financiële huishouding en een daarbij passend bestuur.

Van der Toorn begon zijn wetenschappelijke loopbaan als godsdienstwetenschapper aan de Vrije Universiteit, waar hij in 1985 promoveerde. In 1987 volgde een benoeming tot hoogleraar Antieke religies aan de universiteiten van Leiden en Utrecht; in 1993 volgde een volledige aanstelling tot hoogleraar Antieke religies aan de Universiteit Leiden. In 1998 werd Van der Toorn benoemd tot decaan van de Faculteit der Geesteswetenschappen aan de UvA.