Fractie PvdA Rotterdam

PvdA Rotterdam wil door met veiligheidsaanpak

Vandaag presenteren Burgemeester en Wethouders de veiligheidsindex 2005. Tot tevredenheid van de PvdA blijkt dat de veiligheid in het merendeel van de Rotterdamse wijken is gestegen. In tegenstelling met wat vaak door anderen wordt beweerd heeft de PvdA deze aanpak vanaf het begin ondersteund en wil zij ook na de komende gemeenteraadsverkiezingen door met deze aanpak. Lijsttrekker Peter van Heemst: 'Het is goed dat de stad voor de meeste Rotterdammers weer een stukje veiliger is geworden, alleen we zijn er nog niet. Ik wil dat Rotterdam in de komende jaren de veiligste grote stad van Nederland wordt.' Van Heemst wil zijn complimenten maken naar burgemeester en politie over het bereikte resultaat. 'Maar vergeet ook niet de enorme inspanning die de deelgemeenten hebben gedaan. Zij hebben bergen werk verzet om de wijken schoner en veiliger te maken. Zonder de goede samenwerking zou er veel minder zijn bereikt,'aldus Van Heemst.

De PvdA is minder tevreden dat niet alle wijken veilig zijn. Ondanks de meermaals herhaalde belofte dat er in 2006 geen onveilige wijk meer zou zijn is het Oude Westen nog steeds een onveilige wijk. Verder zien we dat Oud Charlois en Nieuw Crooswijk minder veilig zijn geworden. Deze wijken hebben te maken met het waterbedeffect. Wijken rondom Oud Charlois en Nieuw Crooswijk werden als hotspot bestempeld waardoor problemen zich hebben verplaatst naar deze wijken. Ook is het probleem van de Antilliaanse bendes nog niet opgelost. Vooral mensen op Zuid zijn hiervan het slachtoffer en het levert veel angst op onder inwoners. De PvdA vindt dat het een prioriteit moet zijn van politie en jusititie om de bendes op te rollen.

De PvdA wil door met de veiligheidsaanpak die de afgelopen jaren is ingesteld. Maar aandacht voor veiligheid alleen is niet voldoende. De PvdA wil naast een veilige ook een sterke en sociale stad. Vandaag blijkt uit een peiling van het NIPO in het AD/RD dat ruim 55 procent van de Rotterdammers vindt dat de armoedebestrijding tekortschiet. Peter van Heemst: 'Teveel Rotterdammers kunnen de eindjes nauwelijks aan elkaar knopen, hebben schulden of zijn aangewezen op de voedselbanken. Als we niks doen aan armoedebestrijding en bijvoorbeeld vroegtijdige schooluitval gaat dat ook ten koste van de leefbaarheid en de veiligheid in de stad. Ik wil daarom de komende vier jaar de criminaliteit even hard aanpakken als de oorzaken waardoor mensen het criminele pad opgaan zoals armoede, geen werk en schooluitval.'