Actie zelfstandigen tegen onredelijke premie zorgverzekering

Pzo

Zelfstandigen in actie tegen onredelijke premie zorgverzekering

Den Haag, 24 februari 2006 - Onder de leus 'Zelfstandig actie ondernemen (tegen de onredelijke ziektekostenpremie)', is de vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) een digitale handtekeningenactie gestart. Hiermee wil PZO de Tweede Kamer en het kabinet bewegen zo snel mogelijk compenserende maatregelen te treffen voor zelfstandigen, die nu een buitensporig hoge premie betalen voor hun basisverzekering. De handtekeningen kunnen worden gezet via www.pzo.nl. De actie loopt tot medio maart. Daarna worden de handtekeningen en een petitie aangeboden in Den Haag.

De Zorgverzekeringswet heeft voor zelfstandigen (dga's, eenmanszaken, freelancers, etc.) grote financiële consequenties. PZO wordt dagelijks enkele tientallen malen gebeld door zelfstandige ondernemers - en in het bijzonder door directeuren-grootaandeelhouders
- die zeer boos zijn over de inkomensgevolgen van de nieuwe wet. Zelfstandigen betalen in de nieuwe wet zowel de nominale premie als de volledige inkomensafhankelijke bijdrage. De inkomensafhankelijke bijdrage bedraagt afhankelijk van de rechtsvorm van de onderneming 4,4 procent of 6,5 procent. De maximale totale premie die een zelfstandige alleen al voor zichzelf alleen kwijt is aan de basisverzekering kan oplopen van zo'n 2.400 euro (ondernemers voor de inkomstenbelasting) tot ruim tot 4.000 euro (dga's). Ter vergelijking: een particuliere ziektekostenverzekering kostte een zelfstandige vorig jaar gemiddeld 1.800 euro.

De Zorgverzekeringswet verplicht alle Nederlandse burgers een basisverzekering af te sluiten. Echter bij de uitwerking van de wet is de wetgever vooral uitgegaan van werknemers en werkgevers. De wetgever heeft bij de totstandkoming van de Zorgverzekeringswet onvoldoende oog gehad voor de zelfstandige ondernemer.

De compenserende maatregelen die door de overheid waren aangekondigd hebben niet of nauwelijks effect voor zelfstandige ondernemers zonder personeel. Eén van de compenserende maatregelen die het kabinet heeft voorgesteld, is een verlaging van de WAO-premie. De zelfstandige ondernemer valt echter niet onder deze wetgeving en zal dus ook op geen enkele wijze profiteren van de compensatie.

Uit brieven van minister Hoogervorst aan PZO blijkt dat de minister het probleem niet ziet of niet wil snappen. PZO wil daarom door middel van de handtekeningenactie de minister en de Tweede Kamer overtuigen van de noodzaak iets te doen aan de onredelijke ziektekostenpremie voor zelfstandigen.

PZO is een onafhankelijke belangenbehartigingsorganisatie voor zelfstandige ondernemers. De organisatie werd opgericht in 2002 en vertegenwoordigt op dit moment direct en indirect enkele tienduizenden zelfstandigen in tal van sectoren.


---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO)
mr. Roel Masselink, secretaris

070-3490375 of 06-52454979