Politie Haaglanden

extra persbericht 24 februari

Haaglanden, 24-02-2006

Dubbele babbeltruc bij 79-jarige Rijswijker

Rijswijk Op maandag 20 februari om 17:00 uur werd een 79-jarige Rijswijker het slachtoffer van een babbeltruc. Door twee nog onbekende mannen belde bij de man aan en deden zich voor als gasmeters van een energiebedrijf. De gasmeters vroegen de man vervolgens om een legitimatiebewijs. De niets vermoedende man (gezeten in een rolstoel) overhandigde zijn legitimatiebewijs. In de verwarring die daarop volgde wisten de mannen een flink geld bedrag bij de man weg te nemen. Op donderdag 23 februari om 18:00 uur werd er wederom bij de man aangebeld. De man deed open en er stonden twee nette mannen voor de deur die verklaarden dat zij van de politie waren en onderzoek deden naar het incident van maandag 20 februari. De man liet de agenten (zij waren niet in uniform) binnen en in de woning werd er van alles aan de man gevraagd. De man verkeerde in de veronderstelling dat hij te maken had met politieagenten en werkte aan het onderzoek mee. Nadat de agenten waren vertrokken bleek dat de man voor de tweede keer betrokken was bij een babbeltruc. Ook nu werd er een aanzienlijk geldbedrag bij de man weggenomen.

Het signalement van de mannen is als volgt. De verdachten zijn circa 30 jaar oud, circa 1.65 1.75 mtr lang en hebben een blanke huidskleur. Een van de twee had zwart achterover gekamd haar. De andere verdachte had blond haar. Het is zeer aannemelijk dat de verdachten verantwoordelijk zijn voor beide babbeltrucs.

Politie Haaglanden benadrukt dat er bij twijfel altijd direct contact op genomen kan worden met het dichts bijzijnde politiebureau via het nummer 0900 8844. Politieagenten die zich in burger aan de deur melden zullen zich altijd ongevraagd legitimeren met het politielegitimatiebewijs. Getuigen of anderen die helderheid kunnen verschaffen in deze zaak wordt verzocht zich te melden aan bureau Rijswijk of telefonisch via 0900 8844.

Aanhoudingen op verdenking van aanranding

Rijswijk Politie Haaglanden heeft op woensdag 16 februari een 14-jarige Hagenaar aangehouden. De jongen wordt er van verdacht beelden van een gedeeltelijk ontkleed meisje via zijn GSM te hebben verspreid. De jongen kwam aan de beelden via MSN contact met het meisje. Het meisje trok haar bovenkleding voor de webcam uit en de jongen maakte daarvan met zijn GSM opname die hij later verspreidde onder vrienden. De verdachte heeft een bekennende verklaring afgelegd. Tevens werd in het politiebureau in Rijswijk op woensdag 20 februari een 14-jarige inwoner uit Katwijk aangehouden. De jongen wordt er van verdacht een 12-jarige meisje uit Rijswijk dat hij via de MSN had leren kennen te hebben bedreigd. De jongen dwong het meisje tot het doen van seksuele handelingen voor de webcam op de MSN. Het meisje was zo bang voor de jongen dat zij uiteindelijk inging op de wensen van de jongen. De jongen dreigde haar met het blokkeren van haar MSN adres waarvoor het meisje uiteindelijke zwichtte. De verdachte is op vrijdag 26 februari voorgeleid bij de rechter-commissaris. Hij wordt verdacht van aanranding en bedreiging.

Politie Haaglanden neemt dergelijke zaken zeer hoog op. De integriteit van de slachtoffers is daarbij essentieel. Ouders verkeren over het algemeen in de veronderstelling dat het MSN verkeer 100% veilig is, de werkelijkheid zo leert de realiteit is soms anders. Het vastleggen en verspreiden van dergelijke beelden wordt aangemerkt als aanranding van minderjarigen.