Vlaamse overheid

Vlaamse Regering in kort bestek - 24 februari 2006

Op voorstel van minister-president Yves LETERME:

Het ministerieel besluit van 28 maart 2001 voorziet in de betaling van subsidies aan de bedrijfsleidingdiensten (BLD), per bedrijfsleidingsadvies dat de BLD aan de Vlaamse land- en tuinbouwers verstrekken. Dat gebeurt momenteel met Europese medefinanciering. Naar aanleiding van de behandeling van het verzoek tot Europese medefinanciering van de milieukundige advisering van de Vlaamse land- en tuinbouwers is naar voren gekomen dat Europese medefinanciering in feite ook voor de bedrijfsleidingsadviezen maar kan wanneer de subsidies rechtstreeks aan de land- en tuinbouwers betaald worden. De Vlaamse Regering keurt, na advies van de Raad van State, definitief een besluit goed waardoor de betalingen van de subsidies rechtstreeks aan de land- en tuinbouwbedrijfshoofden zullen gebeuren in plaats van aan de bedrijfsleidingsdiensten.


* * *

Een aantal Europese Verordeningen voorziet in een regeling om het gebrek aan evenwicht tussen vraag en aanbod op de markt voor melk- en zuivelproducten en de daaruit voortvloeiende structurele overschotten te verminderen door de vaststelling van een melkheffing. Deze heffing is van toepassing op boven een garantiedrempel geleverde of rechtstreeks verkochte hoeveelheden melk. De Vlaamse Regering keurde medio april vorig jaar een besluit goed dat de toepassing van deze heffing regelt. Tijdens recent overleg met de landbouworganisaties werden door de administratie een aantal technische onvolkomenheden van de nieuwe reglementering aangekaart die dringend dienden aangepast te worden. Deze bijsturingen zijn van louter technische aard en zullen bijdragen tot een vereenvoudiging van het beheer van de regelgeving. Zij moeten tevens voorkomen dat er constructies worden opgezet die in strijd zijn met de geest van de wetgeving. De Vlaamse Regering keurt nu principieel een wijzigingsbesluit goed dat als doel heeft een oplossing te bieden voor deze dringende problemen in afwachting van eventuele fundamentele aanpassingen die maar kunnen ter sprake komen na een globale evaluatie van de regelgeving. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE:

In het kader van de bestuurlijke vernieuwing hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de opstart van het beleidsdomein 'Onderwijs en Vorming', per 1 april 2006. Ze beslist meteen principieel tot operationalisering van het beleidsdomein. Het operationaliseringsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Een nieuwe Europese richtlijn wijzigt de Europese richtlijnen over het algemene stelsel van erkenning van beroepskwalificaties en ook die over de beroepen van verpleegkundige, tandarts, dierenarts, verloskundige, architect, apotheker en arts. Daarom past de Vlaamse Regering, na onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties en na advies van de Raad van State, definitief haar besluit aan dat die Europese richtlijnen uitvoert voor wervingsambten in het onderwijs.


* * *

De Vlaamse Regering erkent de professioneel gerichte bacheloropleiding 'bachelor in de multimedia en de communicatietechnologie' als nieuwe opleiding van de Karel de grote-Hogeschool - Katholieke Hogeschool Antwerpen.


* * *

De Vlaamse Regering erkent de professioneel gerichte bacheloropleiding 'bachelor in de bouw' als nieuwe opleiding van de XIOS Hogeschool Limburg.

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE en van Vlaams minister Kathleen VAN BREMPT:

De Vlaamse Regering keurde begin november vorig jaar principieel de conceptnota goed over experimenten op het vlak van netoverstijgend leerlingenvervoer in het gewoon basisonderwijs. Ze voorziet 1,2 miljoen euro voor pilootprojecten in een beperkt aantal gemeenten. Een gemeente die wil instappen in het project, moet voldoen aan een aantal voorwaarden. Daarom keurde de Vlaamse Regering diezelfde maand nog een aantal vooropgestelde selectiecriteria goed die door de ambtelijke commissie moesten worden toegepast bij de selectie van de pilootgemeenten. Na evaluatie van de kandidaturen hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de selectie van Mechelen en Herentals als pilootgemeenten voor intern vervoer, aan de selectie van Bekkevoort als gemeente die zal samenwerken met een andere gemeente om de vrije keuze te kunnen verzekeren en aan de selectie van de volgende gemeenten voor een combinatie van woon-schoolvervoer en intern vervoer: Oostende, Blankenberge, Ronse, Waasmunster, Sint-Truiden, Wellen, Rotselaar, Asse en Hemiksem. Ze keurt ook de vorm van subsidiëring goed in functie van het aangeboden vervoer in de gemeente. Er wordt een reservelijst van gemeenten opgesteld voor het geval het vervoer in een geselecteerde gemeente er toch niet komt. Ze geeft ook haar goedkeuring aan een nulmeting die zal gebruikt worden bij de evaluatie van het project in 2007.

Op voorstel van Vlaams minister Inge VERVOTTE en van Vlaams minister Marino KEULEN:

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een uitvoeringsbesluit goed bij het decreet over het Lokaal Sociaal Beleid. Het decreet heeft als algemene doelstelling bij te dragen tot een coherente, democratische, efficiënte en doelmatige inzet van publieke middelen. Dit is de gedeelde verantwoordelijk- heid van alle bestuursniveaus. Door het introduceren van één Lokaal Sociaal beleidsplan (LSb) dat als (deel)basis kan dienen voor alle andere plannen wordt deze afstemming bevorderd en tegemoetgekomen aan de verzuchting over de huidige sectorale planlasten. Het besluit bevat bepalingen rond de sectoren waarvan de beleidspannen gekoppeld zijn aan het LSb, het model van LSb, het model van sociale conjunctuurbarometer en de procedure ter kennisgeving.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

De Vlaamse Regering beslist, na advies van de Raad van State, tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Hoogspanningslijn aftakking Lokeren 150 kV'. Wegens de groei van het elektriciteitsverbruik moet het voedingsgebied Lokeren- Zele overschakelen van het 70 kV-net naar het 150 kV-net. Dit kan door een aftakking van de 150kV-lijn Mercator- Rodenhuize ter hoogte van Eksaarde-Daknam.


* * *

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'hoogspanningsstation Kinrooi- Maaseik (Van Eyck)' van de gemeenten Kinrooi en Maaseik. Op de grens tussen beide gemeenten ligt het knooppunt van de bestaande 380kV hoogspanningslijnen Gramme-Maasbracht en Maasbracht-Meerhout. Op dit knooppunt voorziet Elia nv een nieuw hoogspanningsstation. De bouw van dit station maakt het mogelijk de transportcapaciteit van elektriciteit op de bestaande lijnen te verhogen zonder dat er nieuwe 380kV lijnen moeten worden aangelegd.


* * *

De Vlaamse Regering beslist, na advies van de Raad van State, tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'hoogspanningsstation Meerhout' in de gemeente Meerhout. Op het grondgebied van de gemeente is langs de bestaande hoogspanningslijn Massenhoven-Kinrooi en langs het Albertkanaal een hoogspanningsstation gesitueerd. Elia nv voorziet de uitbreiding van dit station met het oog op de geplande capaciteitsverhoging op deze lijn.


* * *

De Vlaamse Regering beslist principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Chartreuse' in Brugge. In uitvoering van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen en in voorafname op het afbakeningsproces van het regionaalstedelijk gebied Brugge wordt een terrein bestemd voor kantoren in dit gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State. De Vlaamse Regering gelast de bevoegde minister om in samenspraak met de stad Brugge en de gemeente Zedelgem een stedenbouwkundige wedstrijd te organiseren in functie van de inrichting van het volledige plangebied van het RUP.


* * *

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet met wijziging van decretale bepalingen inzake financiën en begroting als gevolg van de bestuurlijke vernieuwing. Het gaat om de aanpassing van een aantal wetten en decreten aan de gewijzigde organisatiestructuur. Het gaat om louter terminologische aanpassingen. Het voorontwerp van decreet wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN, van Vlaams minister Geert BOURGEOIS en van Vlaams minister Kris PEETERS:

In het Vlaamse Regeerakkoord 2004-2009 is bepaald dat zou gestreefd worden naar een systeem van geïntegreerde unieke vergunning waarbij op korte termijn een stap zou gezet worden naar de integratie van de bouw- en milieuvergunning. De geïntegreerde vergunning voor welbepaalde categorieën van activiteiten en inrichtingen die momenteel zowel een milieu- als een stedenbouwkundige vergunning nodig hebben, maar waarvan de stedenbouwkundige impact beperkt is, zou geïntroduceerd worden. De Vlaamse Regering hecht nu haar goedkeuring aan de afstemming van de milieu- en stedenbouwkundige vergunningsprocedure, rekening houdend met een aantal relevante Europese richtlijnen. Ze gelast de bevoegde ministers op korte termijn de wijzigingen aan de regelgeving met betrekking tot hun bevoegdheidsdomeinen, die voor deze afstemming nodig zijn, ter goedkeuring voor te leggen.

Op voorstel van Vlaams minister Geert BOURGEOIS:

Het Flanders Center (FC) in Osaka werd in 1975 opgericht en is een stichting volgens Japans recht. Van bij het ontstaan stond het centrum symbool voor de vriendschap tussen Vlaanderen en Japan. Vooral culturele en wetenschappelijke activiteiten staan centraal: seminaries, voordrachten, tentoonstellingen, concerten en filmfestivals. Het FC schept ook een kader waarin Vlaamse en Japanse bedrijven elkaar vinden. Het FC ontvangt van Vlaanderen jaarlijks een subsidie en dit op grond van werkingsverslagen over het voorbije jaar en voorstellen over werking en budget voor het komende jaar. De Vlaamse Regering keurt nu een meerjarenovereenkomst 2005-2010 met het FC goed.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het voorontwerp van decreet goed dat sommige bepalingen wijzigt in Titel II van de decreten betreffende de radio-omroep en de televisie. De aanpassingen betreffen onder meer de koppeling van de openbare omroepopdracht aan het maatschappelijke doel van de VRT, de voorwaarden aan de merchandising- en nevenactiviteiten en enkele bepalingen over de raad van bestuur.

Op voorstel van Vlaams minister Kris PEETERS:

In het kader van de operationalisering van het beleidsdomein 'Leefmilieu, Natuur en Energie' hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan twee besluiten die nadere regels bepalen met betrekking tot het bestuur en de werking van enerzijds het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en anderzijds het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). De besluiten worden voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het planprogramma 'Gentse Kanaalzone - Koppelingsgebieden, fase 1'. Het heeft betrekking op 9 koppelingsgebieden (dit zijn gebieden met meerdere functies die de overgang maken tussen de te behouden woonkernen en de economische zones) in de Gentse Kanaalzone waarvoor de huidige bestemming geen voldoening geeft en die prioritair moeten worden ingericht. De hoofdfunctie van de koppelingsgebieden is buffering en kan gerealiseerd worden door middel van activiteiten en een gebruik dat meervoudig kan zijn en dat voor de woonkernen en de economische zones een betekenis kan hebben (bos, natuur, landbouw, recreatie en ondersteunende functies).


* * *

De Vlaamse Regering stemt in met de opheffing van het KB dat het nemen van luchtfoto's boven het nationale grondgebied regelt en het vervoeren van fototoestellen aan boord van vliegtuigen. Het KB werd destijds aan de vooravond van de tweede wereldoorlog aangenomen met de bedoeling spionage van militaire doelwitten te voorkomen. De directeur-generaal Luchtvaart leverde, na advies van het Ministerie van Landsverdediging, toelatingen voor luchtfotografie af. Dit advies wordt met de opheffing van dit KB afgeschaft.


* * *

De Vlaamse Regering stemt in met een KB over vaarbevoegdheidsbewijzen voor zeevarenden dat een aantal Europese richtlijnen in nationale regelgeving omzet.


* * *

De Vlaamse Regering keurt principieel een voorontwerp van decreet goed met eisen en handhavingsmaatregelen op het vlak van de energieprestaties en het binnenklimaat en met invoering van een energieprestatiecertificaat. Het voorontwerp van decreet wijzigt ook het artikel 22 van het REG-decreet. De Vlaamse Regering wijzigt meteen ook het daarbij aansluitende besluit tot vaststelling van de eisen op het vlak van de energieprestaties en het binnenklimaat van gebouwen. De wijzigingen beogen de praktische implementeerbaarheid van de Vlaamse energieprestatieregelgeving te verbeteren. Zowel het besluit als het voorontwerp van decreet worden voor advies voorgelegd aan de SERV en de MiNa-raad.


* * *

Mits rekening wordt gehouden met een aantal bemerkingen stemt de Vlaamse Regering in met een ontwerp-KB houdende vaststelling van het algemeen politiereglement voor de scheepvaart op de binnenwateren van het koninkrijk. Dit ontwerp-KB beoogt de modernisering van de bestaande regelgeving inzake politie en scheepvaart teneinde ze te harmoniseren met deze uitgevaardigd op internationaal vlak.


* * *

Mits rekening wordt gehouden met een aantal bemerkingen stemt de Vlaamse Regering in met een voorontwerp van wet dat de wetten wijzigt op de veiligheid der schepen en tot instelling van een onderzoeksraad voor de scheepvaart. De uitbreiding van de wet op de veiligheid van de zeeschepen tot alle vaartuigen zal de modernisering van alle veiligheidsaspecten met betrekking tot de binnenvaart mogelijk maken. Het ontwerp creëert ook de rechtsgrond om de modernisering van een aantal verouderde politiereglementen met betrekking tot de scheepvaart te realiseren.

Op voorstel van Vlaams minister Kris PEETERS en van Vlaams minister Kathleen VAN BREMPT:

Onder de vorige legislatuur werd de Mobiliteitsraad van Vlaanderen (MORA) bij decreet van 30 april 2004 opgericht als een strategische adviesraad met
rechtspersoonlijkheid. De Vlaamse Regering wil de MORA nu onderbrengen bij de SERV. Op deze manier kan er binnen de SERV een coördinatie worden verzekerd tussen de Vlaamse Havencommissie, de Vlaamse Luchthavencommissie en de MORA. Vanuit de SERV kan er bovendien extra aandacht worden besteed aan het sociaal-economische aspect. De Vlaamse Regering hecht daarom haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van oprichtingsdecreet van de Mobiliteitsraad van Vlaanderen als strategische adviesraad zonder rechtspersoonlijkheid. Over dit voorontwerp van decreet wordt advies ingewonnen bij het Sectorcomité XVIII, de SERV en de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Marino KEULEN:

Na advies van de Hoge Raad voor Binnenlands Bestuur en van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan een besluit dat de wijzen van lijkbezorging, de bestemmingen van de as en de rituelen van de levensbeschouwing voor de uitvaartplechtigheid vaststelt die kunnen opgenomen worden in de laatste wilsbeschikking die aan de ambtenaar van de burgerlijke stand kan worden overgemaakt. De bedoeling is de overledene zekerheid te geven dat de uitvaartplechtigheid volgens zijn levensbeschouwing verloopt.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering het ontwerpdecreet dat de Vlaamse Wooncode wijzigt definitief goed. Hiermee wordt een nieuwe sociale huurregeling uitgewerkt. Enkele krachtlijnen van het decreet zijn: meer betrokkenheid van de gemeente bij het toewijzingsbeleid, uitbreiding van het toepassingsgebied van titel VII naar alle woningen die een erkend sociaal verhuurkantoor verhuurt, het nastreven van een optimale leefbaarheid van de wijken, explicitering van de verplichtingen van de verhuurder en de huurder, de aanpak van domiciliefraude en de opvolging en begeleiding van de huurders. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de principes in verband met de verdeling van 50% van de subsidie-enveloppe 2006 gebaseerd op de in- en uitstroom van een onthaalbureau, met uitzondering van de 15% voorafname voor Brussel.


* * *

De Vlaamse Regering hecht, onder voorbehoud van technisch nazicht, haar principiële goedkeuring aan twee voorontwerpen van decreet tot wijziging van het Gemeentedecreet enerzijds en het Provinciedecreet anderzijds. Met het oog op een ordentelijke installatie van de nieuwe gemeente- en provincieraden en hun uitvoerende colleges na de verkiezingen van 8 oktober 2006 zijn een aantal verfijningen en aanpassingen aan beide decreten dringend noodzakelijk. Deze wijzigingen doen geen afbreuk aan de algemene filosofie van beide decreten. De voorontwerpen van decreet worden voor advies voorgelegd aan de Hoge Raad voor Binnenlands Bestuur, de SERV en de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Kathleen VAN BREMPT:

De Vlaamse Regering stemt in met een gewijzigd KB met betrekking tot aanhangwagens. Artikel 49 van het huidig KB van 1 december 1975 handelt over slepen. Het artikel stelt dat een motorvoertuig slechts één enkel voertuig mag slepen. Deze regel geldt niet voor motorfietsen met zijspan, drie- of vierwielige bromfietsen. Deze mogen geen aanhangwagen trekken en takelwagens mogen wel een geleed voertuig slepen. In het nieuwe KB vervalt de bepaling over de motorfietsen, hetgeen inhoudt dat ook de drie of vierwielige of deze met een zijspan een aanhangwagen mogen trekken.


-----
einde

-----