AutoRai

Alfa 159 Sportwagon: sportief, ruim en flexibel

(2/24/2006)
Italiaanse styling, de prestaties en wegligging van een echte sportauto en de flexibiliteit en ruimte van een stationwagon. Dat zijn kort gezegd de karakteristieken van de Alfa 159 Sportwagon, het nieuwe model dat in maart in Italië op de markt zal verschijnen, gevolgd door andere Europese landen waaronder ook Nederland. Het zou de auto tekort doen om te spreken van de âstationwagon-uitvoeringâ van de Alfa 159, want het model heeft een eigen persoonlijkheid en sterke karaktertrekken die kernachtig worden samengevat in de aanduiding âSportwagonâ. De vloeiende lange daklijn met spoiler doet denken aan een coupé. Tegelijkertijd biedt het interieur van de auto een overvloed aan praktische ruimte. Met andere woorden, de Alfa 159 Sportwagon combineert de prestaties en het dynamische weggedrag van een sportauto met de bagageruimte van een prestigieuze stationwagon en biedt de flexibiliteit waar de hedendaagse manier van leven om vraagt.

Styling
Giorgetto Giugiaro ontwierp de 159 Sportwagon in samenwerking met het Alfa Romeo Centro Stile. De 159 Sportwagon is net zo compact als de sedan, de totale lengte is met 4.660 millimeter zelfs exact gelijk. De vloeiende lijn loopt van kop tot staart, met een taillelijn die de hele auto een slank en lenig uiterlijk geeft, dankzij het geraffineerde spel van licht en schaduw. De Alfa 159 is 1.828 millimeter breed, 1.425 millimeter hoog en heeft een wielbasis van 2.700 millimeter.

Het resultaat is een sportieve auto die er niet uitziet alsof er simpelweg âextra volumeâ aan is toegevoegd zoals bij de meeste stationwagons. De Alfa 159 combineert dit sterke punt met een bagageruimte die voldoet aan de hoogste eisen, of het nu voor zakelijk of vrijetijdsgebruik is. Er worden evenmin compromissen gesloten op het gebied van sportiviteit en prestaties. De uitvoering met de krachtige 3.2 V6 Q4 24v motor levert bijvoorbeeld een maximaal vermogen van 260 pk (191 kW) bij 6.200 toeren per minuut en een maximum koppel van 322 Nm (32,9 kgm) bij 4.500 toeren. Hierdoor is een indrukwekkende acceleratie van 0 tot 100 km/h in 7,2 seconden mogelijk. De topsnelheid bedraagt 237 km/h.

De bagageruimte is zeer toegankelijk en heeft een volume van 445 liter, dankzij wijzigingen aan de carrosserie en de praktische indeling.

De achterzijde sluit naadloos aan op de rest van de auto. Typische stijlkenmerken van Alfa Romeo, en karakteristieke trekjes van de sedan, worden afgewisseld met specifieke elementen voor de Sportwagon. Stilistische toepassingen zoals de compacte passagierscabine zorgen ervoor dat de klassieke sportiviteit van Alfa Romeo gewaarborgd blijft. De voorzijde is ongewijzigd en heeft dezelfde opvallende kenmerken als de sedan, met de harmonie tussen elegantie en sportiviteit waar Alfa Romeo om bekendstaat.

Comfort
Stil, comfortabel en dynamisch zijn de sleutelwoorden van het nieuwe model. Geavanceerde technologieën zorgen voor een ideale omgeving, ongeacht de lengte van de reis of de tijd die in de auto wordt doorgebracht. Bijvoorbeeld door de uitstekende geluidsisolatie. In de Alfa 159 Sportwagon kan rustig worden gepraat of geluisterd naar het hoogwaardige Bose(TM) Hi-Fi Sound System met een centrale speaker op het dashboard voor verbeterde akoestiek. Dat is nog niet alles. Het welzijn aan boord wordt veraangenaamd door de automatische climate control met bi-zone of tri-zone luchtdistributie en temperatuurregelaar. Hulpmiddelen zoals Cruise Control, regensensor en parkeersensoren aan voor- en achterzijde dragen bij aan het rijgemak. Het satellietnavigatiesysteem, met spraakgestuurde bediening en ingebouwde handsfree set voor mobiele telefoon is naast handig ook nog eens veilig. De rijkelijke uitrusting bevat verder nog onder meer een gedeelde achterbank, voorruitverwarming en elegante getinte ramen voor de achterste zijruiten. Tenslotte kan in de zonneklep het âHome Linkâ-systeem worden geïnstalleerd en geprogrammeerd om maximaal drie elektrische garagedeuren op afstand te kunnen bedienen.

Kwaliteit en wegligging
Bij de ontwikkeling van de Alfa 159 Sportwagen zijn geen concessies gedaan op het gebied van kwaliteit. Tests en controles gedurende het gehele ontwikkelingsproces zorgen ervoor dat de auto niet alleen voldoet aan de hoogste veiligheidsnormen, maar ook beschikt over een buitengewone wegligging. Het opvallendste kenmerk van Alfa Romeo is dat de autoâs voelen alsof ze aan het wegdek kleven en met ongekende precisie reageren op bewegingen van het stuurwiel. De bestuurder weet daardoor altijd precies wat de vooras doet, hoeveel grip de auto heeft en wat er dient te gebeuren om de voorwielen in de gewenste richting te sturen. De nieuwe wielophanging, die ook op de sedan te vinden is, speelt hierbij een belangrijke rol. Dubbele dwarsdraagarmen, met hooggeplaatste bovenste draagarm aan de voorzijde, zorgen voor uitstekende zijdelingse stabiliteit en efficiënte besturing en tractie. Door de Multilink wielophanging aan de achterzijde is de auto bijzonder stabiel op hoge snelheden en wendbaar op bochtige wegen â kenmerkende eigenschappen voor een echte sportauto. Net als de sedan heeft de Alfa 159 Sportwagon in combinatie met de krachtige 3.2 V6 motor permanente Q4 vierwielaandrijving, met drie differentiëlen.

Veiligheid
Bij de ontwikkeling van de Alfa 159 Sportwagon investeerden de ontwerpers evenveel tijd in de veiligheid als bij de sedan, die onlangs vijf sterren behaalde in de Euro NCAP tests. Allereerst de preventieve veiligheid. De bestuurder kan te allen tijde geconcentreerd op de weg blijven letten dankzij diverse technische hulpmiddelen (zoals Cruise Control) en een comfortabele en ergonomisch verantwoorde zitpositie. Het instrumentarium is zorgvuldig ingericht en de wijzers zijn onder alle omstandigheden moeiteloos af te lezen. Vervolgens is er de actieve veiligheid, oftewel wegligging, remvermogen en volledige controle over het dynamische gedrag van de auto. Hiertoe is de auto uitgerust met ABS inclusief EBD, Vehicle Dynamic Control (VDC), Anti Slip Regulation (ASR), Hydraulic Brake Assistance (HBA) dat ingrijpt bij een noodstop en Hill Holder, een systeem dat hellingproeven vereenvoudigt.

Maar het meest bijzondere aan de Alfa 159 Sportwagon is zijn passieve veiligheid. Het nieuwe model bevat innovatieve veiligheidsgordels (met voorspanners en energieabsorberende gordels), niet minder dan acht airbags (inclusief knie-airbags en zijairbags die het gehele oppervlak van de zijruit beslaan) en geavanceerde voorstoelen met een âanti-whiplashâ-systeem. In het geval van een botsing van achteren wordt de hoofdsteun dichter bij de nek van de inzittenden gebracht. De torsiestijfheid van de Alfa 159 Sportwagon is ongeëvenaard, voornamelijk dankzij het nieuwe âpremiumâ onderstel, dat is vervaardigd uit hoogwaardige materialen, en de talrijke aanpassingen die de ontwerpers van Alfa Romeo verrichtten aan de structuur van de carrosserie. Dankzij deze veiligheidsmaatregelen voldoet de Alfa 159 Sportwagon moeiteloos aan alle eisen voor inzittendenbescherming. Botsproeven en computersimulaties hebben dit veelvuldig aangetoond.

Motoren en transmissie
De motor vormt de kern van iedere Alfa Romeo. De opwindende en karakteristieke lijnen van elk model omhullen een reeks uitstekende motoren met moderne technologie en geweldige prestaties. De Alfa 159 Sportwagon vormt hierop geen uitzondering. Net als de sedan wordt het nieuwe model aangedreven door drie nieuwe JTS-motoren met dubbele, continu variabele kleptiming. De keuze bestaat uit een 3.2 V6 Q4 24v met 260 pk, een 2.2 liter met 185 pk en een 1.9 liter met 160 pk. Daarnaast is de Alfa 159 Sportwagon leverbaar met drie Multijet dieselmotoren: 2.4 JTDm 20v met 200 pk, 1.9 JTDm 16v met 150 pk en 1.9 JTDm 8v met 120 pk. Een 1.8 liter benzinemotor met 140 pk zal later aan het programma worden toegevoegd.

Alle dieselmotoren zijn voorzien van een ingebouwd dieselroetfilter. De motoren voldoen aan de Euro 4-norm en leveren geweldige prestaties, dankzij de combinatie met nieuwe transmissies met zes versnellingen en korte schakelverhoudingen. Automatische versnellingsbakken en een gerobotiseerde Selespeed-transmissie, eveneens met zes versnellingen, worden op bepaalde uitvoeringen leverbaar.

Modellenreeks
Het modellenprogramma van de Alfa 159 Sportwagon bestaat uit zeven motoren, drie uitvoeringen, twaalf exterieurkleuren en vijf interieurbekledingen in vijf verschillende tinten (zwart, grijs, zwart/beige, beige en zwart/grijs). Zelfs de meest veeleisende automobilisten kunnen de 159 Sportwagon naar wens aanvullen met een breed scala aan voorzieningen en opties.

Partners
Bij de totstandkoming van deze prestigieuze auto heeft Alfa Romeo zijn beste partners ingeschakeld. Tijdens de ontwikkeling en productie van het model zijn maximale kwaliteits- en betrouwbaarheidsnormen nageleefd. Alfa Romeo werkte succesvol samen met diverse divisies van Fiat Auto, waaronder Fiat Powertrain Technologies, Magneti Marelli, Centro Ricerche Fiat en Elasis. Deze samenwerking leidde tot talrijke innovatieve toepassingen die de Alfa 159 Sportwagon de nieuwe standaard maken in zijn klasse.

Alfa Romeo raceteams
In de sportwereld vormen âAlfa Romeo en innovatieâ een hecht team. Zowel als sponsor als deelnemer in verschillende raceklassen, staat het merk bekend om zijn winnaarsmentaliteit en gebruik van geavanceerde technologie. Een voorbeeld hiervan is het Alfa Romeo Ski Racing Team, dat bestaat uit acht topskiërs: Giorgio Rocca, Kristian Ghedina, Massimiliano Blardone, Manfred Moelgg, Karen Putzer, Denis Karbon en de zusjes Elena en Nadia Fanchini, en hun coaches Flavio Roda en Gustavo Thoeni.

Alfa Romeo is bovendien officieel leverancier van het Luna Rossa Team, dat zich momenteel voorbereidt op de prestigieuze Americaâs Cup van 2007. Het Alfa Romeo maxi-jacht van schipper Neville Crichton zette afgelopen seizoen diverse snelheidsrecords, won de Grand Slam en zegevierde in de belangrijkste regattaâs op open zee. Ten slotte speelt het merk absoluut een hoofdrol als privé-team in het World Touring Car Championship en uiteraard in de eigen 147 Cup.

BedrijfsautoRAI.nl