AutoRai

Hyundai Genus toont het beste uit twee werelden

(2/24/2006)
Hyundai toont op de Autosalon van Genève een opvallende concept car, Genus genaamd. De Genus is een studiemodel in het D-segment en is ontwikkeld door het Europese Design Center van Hyundai in Russelsheim. Bij het ontwerp van de Hyundai Genus Concept Car is dit keer niet het accent gelegd op technisch hoogstaande innovaties, die al in andere concept cars van Hyundai zijn gebruikt. Bij de Genus is juist gekozen voor een lifestyle benadering waarbij, door een praktische indeling en vormgeving, de gebruikers centraal staan.

De Hyundai Genus is een vierwielaangedreven premium coupé-wagon crossover. De ontwerpers hebben de sportieve, dynamische eigenschappen van een coupé en de traditionele stationwagen uitstekend weten te combineren. Het 4WD-systeem onderstreept het sportieve karakter van de Genus.

De Genus, die is voorzien van grote, lichtmetalen 20-inch velgen, wordt aangedreven door een 2.2 CRDi VGT dieselmotor. Deze motor, die ook in de nieuwe Hyundai Santa Fe beschikbaar is, levert 150 pk (110 kW) bij 4.000 t.p.m. en levert een trekkracht van 335 Nm tussen 1.800 en 2.500 t.p.m. De sterke dieselmotor is gekoppeld aan een automatische vijfversnellingentransmissie. Het studiemodel meet 4,75 meter lengte, is 1,56 meter hoog en 1,87 meter breed. De wielbasis van dit zeer gestroomlijnde model bedraagt 2.85 meter.

Volgens Thomas Burkle, de Chef Designer van Hyundai Motor Europa, is de Hyundai Genus een dynamische vijfdeurs studiemodel. âDeze nieuwe concept car biedt een zee aan ruimte. De auto is luxe, elegant, erg comfortabel en zeer praktisch in het gebruik. We hebben geprobeerd een auto te ontwikkelen in het D-segment die een grote aantrekkingskracht uitoefent op vele doelgroepen. De mens staat centraal in dit studiemodel. Je kunt de Genus gebruiken als je met veel bagage en een groot gezin op vakantie gaat, of als je grote, vaak onhandige, voorwerpen moet vervoeren zoals fietsen. Ook voor het dagelijkse zakelijke gebruik is de auto zeer geschikt.â

In de Hyundai Genus is spelen met ruimte (en de praktische mogelijkheden hiervan) tot een ware kunst verheven. De laadruimte kan naar eigen inzicht worden ingedeeld en in de laadvloer kunnen twee â overigens geheel verstelbare â achterstoelen worden weggeklapt. Onder de laadvloer gaat ook nog een gemakkelijk uitschuifbare bank schuil. Deze bank kan in combinatie met het uitschuifbare platform worden gebruikt, dat in de achterbumper is geïntegreerd. Het platform kan eveneens worden gebruikt voor bijvoorbeeld het vervoer van fietsen.

Expressieve, gladde, glooiende lijnen typeren het exterieur van de Genus. De zijramen lijken, doordat de B-stijlen in de carrosserie zijn geïntegreerd, een groot glooiend geheel te vormen. Omdat de auto ook voorzien is van een praktisch en volledig inschuifbaar panoramisch zonnedak, roept het exterieur van de Genus associaties op met het uiterlijk van een coupé of cabriolet.

Ook aan het glooiend gelijnde interieur van de Hyundai Genus hebben de ontwerpers veel aandacht besteed. De afwerking is gedetailleerd en de vormgeving elegant én gebruiksvriendelijk. Door de lichtbeige tinten, het soepel aanvoelende, auberginekleurige leer, het grote harmonieus vormgegeven glasoppervlak rondom en het bedieningsgemak van de instrumenten voelen zowel bestuurder als passagiers zich altijd op hun gemak in de Genus. De achterpassagiers zitten op variabel in te stellen stoelen, waardoor de been- en bagageruimte individueel kan worden ingedeeld.

BedrijfsautoRAI.nl