Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van vrijdag 24 februari

Alkmaar, 24-02-2006 o 14.30 uur
Nieuwe regels voor veilig vervoer kinderen Politie ziet toe op juist gebruik autogordels en kinderzitjes

Alkmaar, vrijdag 24 februari 2005.

Kinderen zijn het kostbaarste bezit. Het is daarom belangrijk hen goed te beschermen in de auto. Om het vervoer van kinderen nog veiliger te maken gelden per 1 maart van dit jaar nieuwe regels. Belangrijkste wijziging is dat alle kinderen kleiner dan 1.35 meter zowel voorin als achterin een goedgekeurd zitje of een goedgekeurde zittingverhoger moeten gebruiken. De politie zal vanaf maart toezien op het juist naleven van de nieuwe regels.

Autos worden steeds veiliger. Met behulp van kreukelzones, kooiconstructies en airbags helpen zij de inzittenden te beschermen. En ook autogordels vormen een onmisbare schakel. Maar die gordels zijn ontworpen voor volwassenen. Voor kinderen tot 1.35 meter werken ze veel minder goed en voor babys zijn ze totaal ongeschikt. In Europa is daarom afgesproken dat het gebruik van goedgekeurde zitjes voor kinderen verplicht wordt. Kinderen kleiner dan 1.35 meter moeten een autostoeltje of zittingverhoger gebruiken. Kinderen groter dan 1.35 meter en volwassenen moeten de autogordel gebruiken en mogen zonodig een zittingverhoger gebruiken.

De autostoeltjes en zittingverhogers moeten zijn goedgekeurd volgens het ECE-reglement 44/03 (of hoger: 44/04). Dit is te zien aan een keuringslabel of -sticker. Deze zitjes werken alleen goed als ze op de juiste manier zijn bevestigd. Zoals bij iedere regel, gelden ook hier een aantal bijzondere gevallen en uitzonderingen. Deze uitzonderingen zijn terug te vinden op de site www.kinderzitjes.nl

Nog meer nieuws

Op een zitplaats waar een airbag zit, mogen geen kinderen worden vervoerd in een autostoeltje dat tegen de rijrichting is geplaatst. En autogordels en -stoeltjes werken alleen goed als ze op de juiste manier worden gebruikt. Het is bijvoorbeeld verboden om het diagonale (schuin lopende) deel van de gordel onder de arm of achter het lichaam langs te leiden. En zogenaamde losse gordelgeleiders mogen niet worden gebruikt. Enige uitzondering hierop zijn volwassenen kleiner dan 1.50 meter. Ook kinderen kleiner dan 1.50 meter die niet passen op een zittingverhoger mogen bij uitzondering gebruik maken van een gordelgeleider. Let op dat de nieuwe regels ingaan per 1 maart 2006 en de politie ook zal toezien op het naleven ervan.

Kijk voor meer informatie over dit onderwerp op www.kinderzitjes.nl of de site van het ministerie van verkeer en waterstaat www.verkeerenwaterstaat.nl

Drie vrouwen verdacht van tasjesroof

Den Helder, donderdag 23 februari.

Drie vrouwen zijn verhoord in een onderzoek naar ruim 20 tasjesroven. Het gaat om een 45-jarige Helderse vrouw, haar 18-jarige dochter en een 18-jarige inwoonster uit Alkmaar. De vrouwen hebben in wisselende combinaties in de periode tussen augustus 2004 en mei 2005 in meerdere winkels in verschillende plaatsen in Noord-Holland hun slag geslagen (o.a. Purmerend, Heiloo, Heerhugowaard, Alkmaar, Schagen en Castricum). Daarbij was een gebruikelijke methode dat de één het winkelende slachtoffer afleidde zodat de ander de tas kon wegnemen. Bij een van de verdachten zijn bankpasjes teruggevonden. De tassen bevatten vaak geld, passen en mobiele telefoons. De vrouwen zijn ook verantwoordelijk voor de diefstal van de drie papegaaien, waarover eerder is bericht (op 7 februari jl.).

De dames worden strafrechtelijk vervolgd.

Alcoholcontrole

Schagerbrug, donderdag 23 februari 2006

Op donderdagmiddag omstreeks 16.00 uur werd op de Stolperweg in Schagerbrug een 50-jarige man uit Anna Paulowna in een personenauto gecontroleerd. De man bleek alcohol te hebben gebruikt. Hij blies 750 ug/l. Dat is ruim drie maal het wettelijk toegestane maximum van 220 ug/l (microgram alcohol per liter uitgeademde lucht). De man kreeg een proces-verbaal en moest zijn rijbewijs inleveren. De man liep tegen de lamp tijdens een routinecontrole.

Inbraak bij jongerenvereniging

Heerhugowaard, woensdag 22 februari 2006

Tussen maandagavond 22.15 uur en woensdagmiddag 15.00 uur werd er ingebroken in het pand van de stichting T Rondeel aan de Middenweg in Heerhugowaard. In het pand werd ingebroken in de ruimte van de jongerenvereniging. Een tussendeur werd geforceerd. Uit de ruimte verdwenen twee CD-spelers en een mengpaneel.

Controle geslotenverklaring

Alkmaar, donderdag 23 februari 2006

Op donderdagmiddag werd een korte verkeerscontrole gehouden bij de Zeswielen in Alkmaar. Hier worden wegwerkzaamheden uitgevoerd waardoor de Zeswielen voor het verkeer is afgesloten. Vijf automobilisten kregen een bekeuring omdat zij toch door reden. De controles zullen op deze plaats de komende tijd regelmatig worden herhaald.

Spookrijder moet rijbewijs inleveren

Wieringerwerf, donderdag 23 februari 2006

Op donderdagavond omstreeks 19.10 uur bleek een 80-jarige man uit Wieringerwaard met een personenauto tegen het verkeer in te rijden op de Rijksweg onder Wieringerwerf. De man kwam zelf tot de ontdekking dat hij fout zat en keerde zijn auto om in de goede rijrichting terug te rijden. De automobilist werd thuis opgewacht door de gewaarschuwde politie. Deze nam het rijbewijs van de man in.

Bromfietscontrole

Schagen, donderdag 23 februari 2006

Op donderdagmiddag en avond werd een bromfietscontrole gehouden op de Zuiderweg in Schagen. In totaal deden zeven politiemensen mee aan de controle waarbij 18 bestuurders werden bekeurd. Er werd hoofdzakelijk geschreven voor het rijden op een opgevoerde brommer, rijden zonder helm en diverse technische gebreken.

Overval op videotheek: drie verdachten aangehouden

Alkmaar, donderdag 23 februari 2006

Op donderdagavond omstreeks 22.00 uur werd de videotheek op de Terborchlaan in Alkmaar overvallen door twee gemaskerde mannen. Op dat moment was de 16-jarige medewerker juist bezig de kas op te maken. De toegangsdeur van de videotheek zat al op slot toen er op de deur gebonsd werd. In de overtuiging dat het om een late klant ging die nog een film terug kwam brengen, deed de medewerker de deur open. Twee mannen kwamen binnen die de medewerker met een mes bedreigden. De mannen namen onder anderen krasloten en het geld uit de kassa weg. Zij verdwenen in de richting van de Aert de Gelderlaan.

De gewaarschuwde politie stelde een onderzoek in in de omgeving. Zij zagen twee personen lopen die aan het signalement voldeden. Toen deze personen de politie zagen, gingen zij er vandoor. Een van hen, een 17-jarige Alkmaarder werd teruggevonden op de Kalkoversweg. De jongen kon worden aangehouden. Hij bleek een plastic tas bij zich te hebben waarin de gestolen buit zat. De andere verdachte stapte als passagier in een personenauto. Deze auto wist aan de politie te ontsnappen. De politie kon na onderzoek in de loop van de nacht echter een 17-jarige Alkmaarder en zijn 20-jarige zuster in hun woning aanhouden. Beide jonge mannen worden verdacht van de overval. De vrouw wordt ervan verdacht in de vluchtauto te hebben gereden.

Mestopslag

Opmeer, vrijdag 24 februari 2006

Op vrijdagmorgen kreeg een 62-jarige agrariër uit Opmeer een proces-verbaal omdat hij op het erf achter zijn bedrijf aan de Lage Hoek een mestopslag had die niet aan de eisen voldeed. De mest lag op de onbeschermde grond waardoor het mestvocht in de grond kon lopen. Mest hoort op een vloeistofdichte vloer te liggen. Het ging om een hoeveelheid van ongeveer 10 kuub.

Rijbewijs ongeldig verklaard en auto in beslag genomen

Schagen, vrijdag 24 februari 2006.

Een 36-jarige drankrijder uit Amsterdam heeft zijn voertuig op het politiebureau achter moeten laten. Ook is het rij rijbewijs van deze man ongeldig verklaard en de man krijgt een proces verbaal omdat hij met teveel drank op reed. De man werd om 5.30 uur aangehouden op de Zuiderweg omdat hij op de N245 met 40km/u reed. De man weigerde zijn rijbewijs in te leveren, daarom kreeg hij zijn auto niet mee. De blaastest mislukte zes keer omdat de man niet goed meewerkte. Wel werd duidelijk dat hij veel teveel drank op had.

Twee autos gestolen

Wieringerwerf, vrijdag 24 februari 2006.

Bij een inbraak in een woning aan de Terpstraat in de nacht van donderdag op vrijdag, zijn de sleutels van twee autos ontvreemd. Ook de daarbij horende autos die voor de woning geparkeerd stonden zijn meegenomen. Het gaat om een blauwe Peugeot 206 met het kenteken ZH-TR-75 en een zwarte Opel Zafira met het kenteken 16- LX-LT. De dieven zijn de woning binnen gekomen via een raam boven de tuindeur.

Laatst gewijzigd 24-02-2006 14:38 | © Politie Noord-Holland Noord |