Gemeente IJsselstein


Gemeente werkt aan beter IJsselveld-Oost
vrijdag, 24 februari 2006 - 14:27 CET

Samen met bewoners en andere partners werkt de gemeente werkt aan een veiliger en leefbaarder IJsselveld-Oost.

Vóór en ook áchter de schermen wordt veel gedaan om deze wijk prettig bewoonbaar te maken en te houden. De verbeteringen vinden geleidelijk maar gestaag plaats.

Wijkvernieuwing; niet over één nacht ijs
De gemeente gaat bij wijkvernieuwing natuurlijk niet over één nacht ijs. Daarom is onderzocht wat precies speelt in IJsselveld-Oost. Dit moet duidelijkheid verschaffen in de wenselijkheid van eventuele herstructurering. De analysefase is bijna achter de rug; de onderzoeksresultaten komen dit voorjaar ter beschikking. Deze resultaten (sterkte/zwakke punten van de wijk en mogelijke vormen van vernieuwing) worden zorgvuldig met de IJsselsteinse woningbouwvereniging (IJWVB) besproken. Dit moet leiden tot een gezamenlijk toekomstperspectief. Na voorlopige vaststelling van dat perspectief door het college worden uiteraard ook de bewoners en de gemeenteraad betrokken bij het verder ontwikkelen van een visie voor de wijk. Hoe? Dit wordt momenteel nader uitgewerkt.

Analyse
De grootste knelpunten en problemen die de bewoners in hun wijk ervaren zijn in een enquête geïnventariseerd. Ook heeft de gemeente interviews gehouden met sleutelfiguren uit de wijk: vertegenwoordigers van de bewonersgroep, huisarts, vertegenwoordiger van de moskee, wijkagent, schoolhoofd, etc. Daarnaast hebben we dossieronderzoek gedaan en gekeken naar de stedenbouwkundige structuur van de wijk en de kwaliteit van de woningen. Een ander deel van de gegevens komt uit statistieken van de gemeente, CBS en Woningnet. Op basis van alle gegevens is een analyse gemaakt van de sterke en zwakke kanten van IJsselveld-Oost.

De analyse richtte zich op een aantal onderwerpen. Er is onderzoek gedaan naar de gebouwen, voorzieningen, bereikbaarheid, wegen en pleinen. Ook is gekeken naar de sociaal-economische aspecten, zoals de inkomenssituatie en het aantal en soort gevestigde bedrijven. Verder zijn de bewonerskenmerken onder de loep genomen, zoals de huurdersamenstelling en de bevolkingsopbouw. Daarnaast is de criminaliteit en veiligheid in ogenschouw genomen, zoals aangiftes, meldingen bij politie en vormen van overlast. Tevens zijn sfeer en sociale samenhang onderzocht; de wijze waarop mensen met elkaar omgaan (contact en vertrouwen in elkaar en maatschappij). Tot slot is gekeken naar de woonbeleving en - voorkeuren; zoals kwaliteit van de woning en wijk en de verhuisredenen.

Sociaal buurtbeheer verbetert kwaliteit wonen
De gemeente is op diverse terreinen actief in IJsselveld-Oost. Op het gebied van de sociale leefbaarheid is een samenhangende aanpak nog onvoldoende zichtbaar. Dit wordt in toenemende mate als een gemis ervaren. Daarom wil de gemeente zich nadrukkelijk bezighouden met het bevorderen van de sociale samenhang in de wijk onder de noemer sociaal buurtbeheer. Daarmee bedoelen we: initiatieven, activiteiten en diensten die het doel hebben de kwaliteit van samenleven en wonen in buurten en wijken te verbeteren en te onderhouden. Het gaat om contacten leggen, elkaar ontmoeten en samen dingen ondernemen; de knijperploeg die de wijk zwerfafvalvrij maakt, is zon initiatief. Via Wijkgericht Werken is in IJsselveld-Oost inmiddels een goede samenwerkingsstructuur opgebouwd tussen gemeente, woningbouwvereniging, politie, welzijnsinstellingen en bewonersgroepen. De resultaten van deze wijkgerichte aanpak zijn goed. Invalshoek is echter tot op heden veelal het fysiek beheer van de woon- en leefomgeving. Vanaf nu wordt tevens de sociale samenhang een belangrijk item.

Ontwikkelen wijkgevoel
Er wordt een samenhangend plan van aanpak gerealiseerd waarin sociale aspecten worden uitgewerkt. Samenwerking met de belangrijkste partners zoals de IJsselsteinse Stichting Welzijn (IJSW), Stichting Welzijn Ouderen, IJWBV en bewonersgroepen staat hierbij hoog op de agenda. In overleg met de IJSW zijn de eerste plannen ontwikkeld voor een gecombineerde activiteit waarbij sport (breedtesport) en sociaalwerk-activiteiten (jongerenwerk) worden gecombineerd in sportzaal De Poortdijk. In het voorjaar van 2006 hoopt men te starten met een eerste activiteitenaanbod. Daarnaast is geconstateerd dat de wijkbewoners geen centrale plek kennen waar zij met elkaar in contact komen. In 2006 wordt gezocht naar mogelijkheden om zon gemeenschappelijke ontmoetingsplaats te realiseren en daarmee een impuls te geven aan het ontwikkelen van een wijkgevoel (wij-gevoel).

Samenwerken aan veiligheid
De inzet in IJsselveld-Oost op het gebied van veiligheid richt zich op het terugbrengen van gevallen van criminaliteit en overlast en het verminderen van de gevoelens van onveiligheid.
In het voorjaar van 2005 bleken de criminaliteit- en overlastcijfers in IJsselveld-Oost in korte tijd toe te nemen. De gemeente is toen in overleg getreden met partners als politie, justitie, IJWBV, IJSW, Connexxion, winkeliers en bewoners om gezamenlijk tegen deze stijging te kunnen optreden.

De politie zet in de wijk zichtbaar extra mensen in met aandacht voor handhaving, toezicht en opsporing. Begin 2006 is besloten een extra wijkagent aan te stellen. De opsporing van strafbare feiten wordt de komende tijd opgevoerd. Door op alle meldingen uit de wijk een reactie te geven, wordt het veiligheidsgevoel actief verbeterd. Met justitie zijn afspraken gemaakt over de snelle aanpak van zaken die gerelateerd zijn aan daders uit deze wijk. In het kader van toezicht worden de buurtvaders, op die avonden dat zij herkenbaar in de wijk rondlopen, betrokken bij de overlastmeldingen die bij de politie binnenkomen. In samenwerking met Connexxion zijn met regelmaat controles op in de tram en de bus. Tevens zorgt dit bedrijf ervoor dat vernielingen en bekladdingen meteen worden hersteld.

De IJWBV treedt hard op tegen illegale onderhuur en maakt goede afspraken met de huurders omtrent het schoonhouden van de woonomgeving. Huurcontracten zijn zodanig aangepast dat een sluitende aanpak is gegarandeerd. In het kader van het tegengaan van overlast van de jeugd op straat richt de gemeente zich vooral op de goede afstemming en uitwisseling van informatie. Dit is noodzakelijk voor onder andere de signalering van opgroeiproblemen, een sluitende aanpak van schoolverzuim en aandacht voor bijscholing en werkbegeleiding.

Ook groen krijgt nodige aandacht
Groen is een belangrijk onderdeel van een prettige leefomgeving. Aan de bewonersgroep werd gevraagd aan te geven hoe en waar het groen in IJsselveld-Oost kan worden aangepast. Na de inventarisatie van hun wensen en ideeën is in overleg met de bewonersgroep besloten een praktijkvoorbeeld uit te werken; dit werd het Omroepplein. Hier zijn de groenvakken aangepakt. Alle betrokkenen zijn enthousiast over het resultaat. De gemeente bekijkt welke groenstroken in de wijk tevens slecht zijn en waar het groen kan worden omgevormd zodat de situaties om en nabij de stroken sociaal veilig zijn en blijven. Zodra de resultaten bekend zijn, worden ze in de bewonersgroep besproken en kunnen bewoners zich erover uitspreken. Als overeenstemming is bereikt, wordt in de loop van dit jaar een aantal groenvoorzieningen omgevormd.