Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Financiën

Persbericht ministerraad
24 februari 2006

KABINET TEVREDEN OVER NALEVING CODE VOOR GOED BESTUUR

De ministerraad heeft op voorstel van minister Zalm van Financiën ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van de kabinetsreactie op de rapportage van de Commissie Frijns. In de brief stelt het kabinet tevreden te zijn over de naleving van de corporate governance code. In ruim 80 procent van de gevallen wordt de code onverkort nageleefd. In 8 procent van de gevallen wordt uitgelegd waarom een bepaald element uit de code niet wordt gevolgd. Het zogeheten 'pas toe of leg uit'-principe wordt daarmee in 88 procent van de gevallen gevolgd. Voor een code die nog maar relatief kort in werking is, is dat een hoge score. Wel zal de naleving naar 100 procent moeten.

In 2003 werd de Commissie Tabaksblat aangesteld die, door het opstellen van een code voor 'goed bestuur', moest bijdragen aan herstel van vertrouwen in het beursgenoteerde bedrijfsleven. In 2004 werd de code via het 'pas toe of leg uit'-principe wettelijk verankerd. Een beursgenoteerde onderneming is sindsdien verplicht zich te houden aan de bepalingen in de code of uit te leggen waarom een bepaalde bepaling niet wordt gevolgd, zodat aandeelhouders zich daar een oordeel over kunnen vormen. Om de naleving van de code te volgen en te bewaken, werd de Commissie Tabaksblat opgevolgd door de Commissie Frijns. Deze commissie zal jaarlijks rapporteren over die voortgang.

Het kabinet kijkt uit naar de volgende rapportage van de Commissie Frijns waarin onder meer wordt ingegaan op die elementen van de code die (al dan niet beargumenteerd) op grote schaal niet worden gevolgd. Het door de Commissie geconstateerde relatief lagere toepassingspercentage op het terrein van beloningen is zorgelijk, vooral omdat beloningen in de private en de (semi)-publieke sector maatschappelijk sterk in de belangstelling staan. Het kabinet onderschrijft dan ook de aanbevelingen van de Commissie op dit terrein, die met name als doel hebben de onderbouwing en transparantie van beloningen te verbeteren.

Het kabinet ziet het rapport als een bevestiging dat de Commissie een geschikt orgaan is om de naleving van de code te bevorderen. Het laat vennootschappen en hun aandeelhouders de vrijheid om met de gewenste flexibiliteit uitvoering te geven aan de code en tegelijkertijd vormen de rapportages en aanbevelingen van de Commissie een juiste prikkel om te bevorderen dat de code wordt nageleefd.

RVD, 24.02.2006