Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Last onder dwangsom vanwege illegale bouw tuinhuisje (24-02-2006)

De heer D. Roossien, Woldweg 224 in Kropswolde bouwde illegaal een tuinhuisje bij zijn tankstation. Overleg tussen de gemeente en hem had geen resultaat. Daarom besloten burgemeester en wethouders hem de last tot afbraak op te leggen onder de dwangsom van EUR 1.500 per week met een maximum van EUR 6.000.

De afdeling Bouwen en Wonen constateerde in het voorjaar van 2005 het volgende. Aan de zuidzijde van het Tankstation Dik en Nel was een tuinhuisje geplaatst. Deze bouwactiviteit vond zonder bouwvergunning en in strijd met het bestemmingsplan plaats. De grond is uitsluitend bestemd voor een verkooppunt voor motorbrandstoffen met de bijbehorende gebouwen. Een tuinhuisje valt daar niet onder. Het is een bouwwerk dat normaal gesproken geen deel uitmaakt van een tankstation.

De gemeente stelde de heer Roossien na overleg met hem een ruime termijn voor de verwijdering door verkoop of voor de afbraak van het tuinhuisje. De termijn liep af op 1 januari 2006. Uit oogpunt van verantwoorde handhaving (rechtszekerheid, rechtsgelijkheid) kan niet langer worden gewacht. Daarom moet de heer Roossien het tuinhuisje vòòr 2 maart 2006 afbreken. Als hij dat nalaat moet hij de gemeente per week EUR 1.500 betalen tot een maximum van EUR 6.000.

Door de strijd met het bestemmingsplan kunnen burgemeester en wethouders achteraf geen bouwvergunning voor het tuinhuisje verlenen.