Vlaamse overheid

Nieuwe Vlaamse Wooncode definitief goedgekeurd

De Vlaamse Regering heeft op voorstel van minister van Wonen Marino KEULEN het voorontwerp over wijzigingen aan de Vlaamse Wooncode definitief goedgekeurd. Het voorontwerp kan nu worden ingediend bij het Vlaams Parlement.

Raad van State oordeelt positief

Het voorontwerp over de nieuwe Vlaamse Wooncode kon definitief worden goedgekeurd door de Vlaamse Regering dankzij een gunstig advies van de Raad van State. Het voorontwerp moest slechts licht aangepast worden om aan de opmerkingen van de Raad van State tegemoet te komen.

Naar dit advies werd uitgekeken omdat de principiële goedkeuring van het voorontwerp begin december 2005 tot afwijzende reacties heeft geleid aan Franstalige zijde. Vooral in de verplichting voor nieuwe,
Nederlandsonkundige kandidaat-huurders van een sociale huurwoning om Nederlands te leren, zagen bepaalde Franstalige politici toen een schending van meerdere grondrechten. Het advies van de Raad van State toont nu het gelijk van de Vlaamse Regering aan.

Geen schending grondrechten

De Raad van State bevestigt dat het Vlaamse Gewest over de exclusieve bevoegdheid beschikt voor huisvesting en met het voorontwerp die bevoegdheid niet overschrijdt. De Raad heeft op een zeer omstandige wijze onderzocht of de verplichting om Nederlands te leren overeenstemt met de grondrechten. De Raad oordeelt dat het recht op behoorlijke huisvesting (art. 23 van de grondwet) niet wordt geschonden. De Raad meent ook dat er geen ongelijke behandeling tussen de verschillende kandidaten voor een sociale woning wordt gecreëerd. Evenmin worden de Europese beginselen geschonden inzake het vrij verkeer van werknemers en personen. De Raad stelt verder dat de bepaling over de bereidheid Nederlands te leren geen achteruitgang inhoudt van het beschermingsniveau vervat in de sociale grondrechten.

De Raad van State heeft niettemin wel enkele technische bemerkingen geformuleerd, waaraan de minister het voorontwerp heeft aangepast. De Raad heeft tevens een vraagteken geplaatst bij het criterium van de taalbereidheid voor de faciliteitengemeenten. Volgens de Raad is het niet aangewezen nieuwe huurders in de faciliteitengemeenten te verplichten om Nederlands te leren, aangezien huurders die dat wensen daar ook het recht hebben in het Frans met de verhuurder (namelijk de sociale huisvestingsmaatschappij) te communiceren.

Taalbereidheid stimuleert integratie, ook in faciliteitengemeenten

Om aan die overigens terechte bemerking te voldoen, heeft de minister in de memorie van toelichting bij het voorontwerp verduidelijkt dat de taalbereidheid niet enkel slaat op de communicatie tussen huurder en verhuurder. Die taalbereidheid heeft ook tot doel om de leefbaarheid in de sociale woonomgeving (wijk, appartementsgebouw) te verbeteren.

De Vlaamse Regering gaat ervan uit dat de taalfaciliteiten een integratiebevorderend instrument zijn. Zij hoeven dus niet automatisch en eeuwigdurend te worden verleend, maar moeten bij contacten van een burger met de overheid keer op keer worden aangevraagd. Voor de contacten tussen huurder en verhuurder kunnen Franstalige sociale huurders in de faciliteitengemeenten desgewenst dus zeker een beroep doen op faciliteiten.

Maar faciliteiten hebben wel degelijk een uitzonderingskarakter, zoals de Raad van State zelf eind 2004 erkende door de omzendbrief-Peeters te bevestigen. Die bepaalde dat faciliteiten telkens opnieuw en uitdrukkelijk gevraagd moeten worden. De Vlaamse Regering wil met het criterium van de taalbereidheid ook in de sociale woonwijken van de faciliteitengemeenten de integratie van anderstaligen stimuleren.

Sociale huisvesting op nieuwe leest

Minister Keulen hoopt nu op een snelle goedkeuring van het ontwerp. Het nieuwe decreet over de Vlaamse Wooncode en het nieuwe sociaal huurbesluit dat de minister voorbereidt ter uitvoering van de wooncode, zijn cruciale instrumenten in het sociale huisvestingsbeleid. Decreet en uitvoeringsbesluit zorgen voor verschillende ingrijpende vernieuwingen. De lokale besturen worden nauwer bij het sociaal huisvestingsbeleid betrokken, want sociale woningen worden immers gebouwd in de straten en wijken van de stad en gemeente. Ook de aandacht voor de leefbaarheid in de sociale woonwijken neemt een centrale plaats in, er komt een proefperiode van twee jaar voor nieuwe huurders en domiciliefraude wordt strenger aangepakt.

Voor de volledige tekst van het ontwerp, surf naar www.vlaanderen.be/bouwenenwonen.

persinfo : Peter Dejaegher, woordvoerder van minister Keulen - tel. 02 552 65 00
e-mail: persdienst.keulen@vlaanderen.be