Gemeente Breda

Extra aandacht gemeente Breda en WonenBreburg voor Driesprong

Wethouder Alfred Arbouw van Breda en directeur Alex Jansen van WonenBreburg hebben op 24 februari de samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor de sociale ontwikkeling en het sociaal en fysiek beheer voor de buurt Driesprong. Deze unieke overeenkomst voor Breda is opgesteld vanwege de ingrijpende ontwikkelingen die hier in de komende jaren spelen.

De gemeenteraad gaf 16 februari zijn fiat aan De Toekomstvisie. WonenBreburg nam het besluit om tot sloop van de oudste woningen in Driesprong over te gaan, namelijk de woningen in de Texelstraat en Vlielandstraat. Verder ondergaan de woningen van de Molukse Wijk een grote onderhoudsbeurt .
De bewoners van de Driesprong ondervinden gedurende de komende jaren hinder en overlast als gevolg van sloop- nieuwbouw- en renovatiewerkzaamheden. Zowel de gemeente Breda als WonenBreburg zijn van mening dat het wonen en leven in de wijk voor de bewoners die daar blijven wonen extra aandacht nodig heeft. Beide partijen hebben dan ook afgesproken om extra inspanningen op sociaal en fysiek beheer te leveren.

Aangrijpingspunt

Sloop en dus verhuizen naar een andere wijk heeft voor sommige bewoners verstrekkende gevolgen. De sloop is figuurlijk een aangrijpingspunt om de woon- en leefsituatie te verbeteren. De samenwerking richt zich op de begeleiding van de bewoners, onder meer door het inzetten van Zorg op Maat. Hierbij worden bewoners begeleid om sociaal-maatschappelijke problemen te voorkomen, voor en na de verhuizing. Extra inzet van Vertizontaal en opbouwwerk en een informatiepunt in de wijk zelf dragen ook bij aan de verbetering van het sociaal beheer.

Verder zal de herontwikkeling van Driesprong een kans bieden voor de Molukse gemeenschap. Aandacht voor begrippen als emancipatie, vooruitkomen in de samenleving en keuzevrijheid zijn daarin aan de orde. In de komende jaren wordt samen met de Molukse gemeenschap onderzocht hoe deze begrippen in de praktijk te brengen.

Buitenruimte

Voor de buitenruimte worden afspraken gemaakt om vervuiling en verloedering te voorkomen. Er is nu al regelmatig overleg om klachten snel op te lossen. Over een paar jaar als de sloop en nieuwbouw in uitvoering komen, worden ook concrete afspraken gemaakt over bijvoorbeeld de afscherming van bouwplaatsen, het zonodig snel herstellen van schade aan de buitenruimte en verlichting van bouwlocaties.

Breda, 24 februari 2006

Hieronder kunt u de Toekomstvisie Driesprong bekijken. Dit bestand is 3 Mb groot.

Toekomstvisie Driesprong