Algemene Vereniging Van Beroepsjournalisten in België


Nieuwsoverzicht

Top van VUM herschikt

Peter Vandermeersch (45) wordt algemeen hoofdredacteur van de VUM-kranten (De Standaard, Het Nieuwsblad/De Gentenaar en Het Volk). Bart Sturtewagen (46) wordt hoofdredacteur bij De Standaard, Dirk Remmerie (37) blijft hoofdredacteur bij Het Nieuwsblad. De co-hoofdredacteur van Het Nieuwsblad Frank Buyse (46) verlaat de krant. De herschikking is een besluit van de raad van bestuur van VUMmedia.

Vandermeersch krijgt de eindverantwoordelijkheid voor het redactionele beleid én voor de commerciële positionering van de VUM-kranten. Adjunct-hoofdredacteur Sturtewagen schuift op naar het hoofdredacteurschap van De Standaard. Anni van Landeghem (51) blijft er adjunct-hoofdredacteur.

Bij Het Nieuwsblad/De Gentenaar/Het Volk blijft Dirk Remmerie op post als hoofdredacteur, maar zijn co-hoofdredacteur Frank Buyse verlaat het bedrijf. Remmerie krijgt als adjunct-hoofdredactrice Elke Colpaert (35), die tot nu toe adjunct-nieuwschef was bij die krant.

De raad van bestuur heeft geoordeeld dat in de evolutie van de krantenmarkt het beter is om één algemene hoofdredacteur voor alle krantentitels te hebben, en per titel één hoofdredacteur die de operationele leiding heeft, licht Dirk Remmerie toe. Daarmee keert de VUM terug naar een situatie die jaren geleden al bestond, met Lou De Clerck als algemene hoofdredacteur van de groep.

Het profiel van zowel Het Nieuwsblad als De Standaard blijft behouden, het is niet de bedoeling dat beide kranten redactioneel meer naar elkaar toe groeien, zegt Remmerie. De synergie is er alleen om kostenefficiënt met de middelen om te gaan. (I.D.)