Campina

Campina investeert in optimalisatie boteractiviteiten

s-Hertogenbosch (NL) en Klerken (B) nemen productie boter en boterolie over van Aalter (B)

Campina, een van de grote producenten van boter en boterolie in Europa, gaat investeren in de productie van boter en boterolie. Deze investeringen leiden tot verdere optimalisatie van de productie en maken het mogelijk om nieuwe producten te introduceren. In de productiebedrijven voor boter in 's-Hertogenbosch (Nederland) en voor boterolie in Klerken (België) investeert Campina in nieuwe technologie en uitbreiding van de productie. Campina heeft het voornemen om in vervolg daarop medio 2007 de productie van boter en boterolie te beëindigen in Campina's productiebedrijf in Aalter (België). Deze vestiging is en blijft Campina's internationale, strategische productielocatie voor houdbare melk en zuiveldranken.

Campina Buttergold, een divisie van de groep Cheese & Butter van Campina, produceert vandaag de dag boter en boterolie in drie locaties: 's-Hertogenbosch (boter), Aalter (boter en boterolie) en Klerken (boterolie en melkvetspecialiteiten). Van deze drie is Aalter de kleinste productielocatie voor boter en boterolie.

Investeringen in onderscheidend vermogen in boter
De verdere specialisatie en schaalvergroting van de locaties in 's-Hertogenbosch (boter) en Klerken (boterolie) bieden Campina Buttergold de mogelijkheid om de efficiency te verbeteren en om onderscheidende concepten in boter en boterolie te introduceren. Op basis daarvan kan Campina Buttergold haar marktpositie verder versterken. Campina Buttergold is internationaal actief, zowel binnen als buiten de Europese Unie. Binnen de Europese Unie zijn Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk belangrijke afzetmarkten. Campina Buttergold concentreert zich in consumentenproducten op onderscheidend vermogen ten opzichte van de concurrentie door laagvet boterconcepten, koelkast-smeerbare boter alsook aantrekkelijke verpakkingen, zoals het botervlootje. Met Campina Botergoud en Campina Buttergold/Leichtgold is Campina in Nederland, Duitsland en Oostenrijk een van de belangrijke aanbieders van boter onder merk. In het industriële segment, met industriële bakkerijen, ijsfabrikanten, chocoladeproducenten en producenten van kant-en-klaar-maaltijden als afnemers, onderscheidt Campina Buttergold zich door haar kennis en technologie op het gebied van het fractioneren van melkvetten, het scheiden van melkvetten in zachte en harde fracties. Zachte melkvetten vinden hun toepassing in ondermeer smeerbare boters voor consumententoepassingen, terwijl harde melkvetten ideaal zijn voor gebruik in de bakkerijsector.

Aalter: strategische productielocatie voor melk en zuiveldranken De investeringen in 's-Hertogenbosch en Klerken (ruim EUR 2 miljoen) en de beëindiging van de boter- en boterolie-activiteiten in Aalter leiden per saldo tot een afname van arbeidsplaatsen bij de boteractiviteiten van Campina. In Aalter vervallen arbeidsplaatsen in de boteractiviteiten, terwijl in Klerken (op 60 kilometer afstand van Aalter) en 's-Hertogenbosch het aantal arbeidsplaatsen toeneemt. Campina streeft ernaar om zoveel mogelijk van de betrokken botermedewerkers in Aalter een functie aan te bieden in Klerken of binnen de andere afdelingen van het productiebedrijf in Aalter. Aalter is Campina's strategische productielocatie voor (houdbare) melk en zuiveldranken, die Campina binnen en buiten Europa verkoopt, bijvoorbeeld onder de merken Campina Yazoo en Campina Yogho Yogho Campina heeft de afgelopen jaren ongeveer EUR 80 miljoen in de locatie geïnvesteerd; in onder meer een ingrijpende vernieuwing en uitbreiding van de productie-capaciteit (275 miljoen UHT-flessen per jaar) alsook een compleet nieuw automatisch magazijn van 10.000 m2. Het bedrijf in Aalter biedt werk aan ongeveer 500 mensen.

De betrokken medewerkers, de betrokken ondernemingsraden alsmede het Comité van Internationaal Overleg Campina (CIO) zijn over het voornemen geïnformeerd.