CD&V

Persmededeling van CD&V
24 februari 2006

OPEN GRENZEN MITS STRENGERE CONTROLE OP HET VRIJ DIENSTENVERKEER

De federale regering heeft vandaag beslist dat België zijn grenzen op korte termijn openstelt voor werknemers uit de nieuwe lidstaten van de Europese Unie. De grenzen worden pas opengesteld voor de werknemers als er een sluitend elektronisch registratiesysteem wordt uitgewerkt. CD&V pleit al eerder voor een strengere controle.

In het wetsvoorstel (d.d. 16 feb. '06) van Greta D'hondt, Jo Vandeurzen, Nahima Lanjri en Trees Pieters werden een aantal maatregelen ter versterking van de controle opgenomen. Samengevat kan het wettelijk instrumentarium versterkt worden op vijf vlakken:
1. Uitbreiding Dimona-aangifte

De Dimona-aangifte wordt uitgebreid naar buitenlandse werknemers van buitenlandse werkgevers. Via de Dimona-gegevensbank doen werkgevers aangifte van in- en uitdiensttredingen van werknemers.


2. Meldingsplicht voor buitenlandse zelfstandigen die in ons land werk komen verrichten

Het doel van deze eerste 2 maatregelen is om er minstens voor te zorgen dat controle mogelijk is. De inspecties moeten uiteraard weten wie er in ons land werkt, voor ze kunnen controleren of dit op een wettelijke manier gebeurt.


3. Het optrekken van de boetes voor een aantal overtredingen

Sommige boetes schrikken nauwelijks af doordat de boete te klein is in vergelijking met de grote opbrengsten, die de fraude kan genereren. Het is wenselijk om naast de strafrechtelijke boetes ook de administratieve boetes op te trekken voor de bedoelde overtredingen.


4. De versoepeling van de toekenning van arbeidsvergunningen

Dit zal ervoor zorgen dat werkgevers minder snel hun toevlucht zullen nemen tot andere legale en illegale constructies voor de opvulling van knelpuntberoepen. Belangrijk daarbij is dat de inspanningen op het vlak van opleiding en toeleiding naar deze sectoren voor de Belgische werknemers niet verminderen, maar integendeel verder toenemen.


5. aansprakelijkheid voor verplichtingen buitenlandse werknemers Tenslotte worden gebruikers ook aansprakelijk gemaakt voor de verplichtingen inzake fiscaliteit, sociale zekerheid en arbeidsrecht van hun onderaannemers die met buitenlandse werknemers werken.

CD&V vraagt klare engagementen van de overheid om stappen te treffen en dit te koppelen aan termijnen. Als de meerderheid wil kan dat snel goedgekeurd.

Jo Vandeurzen: "CD&V vraagt klare engagementen van de overheid om stappen te zetten en dit te koppelen aan termijnen. Als de meerderheid wil kan dat snel, het voorstel van CD&V ligt in de Kamer neer. Nu nog de stemming."

Jo VANDEURZEN
Voorzitter

CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be
E-mail : inform@cdenv.be