CD&V

Persmededeling van CD&V
24 februari 2006

WEST-VLAANDEREN KRIJGT GEEN GELIJKE KANSEN VOOR TOEGANKELIJKHEID

In elke provincie kunnen openbare besturen, scholen, ziekenhuizen, bedrijven, en zelfs particulieren bij een technisch adviesbureau advies krijgen over de toegankelijkheid van gebouwen, straten en pleinen. In de voorbije jaren werd daar al veel expertise opgebouwd rond het thema toegankelijkheid. Vlaams volksvertegenwoordiger Hilde Crevits is dan ook verheugd met het idee van minister Van Brempt om al deze kennis te bundelen in een Vlaams ExpertiseCentrum Toegankelijkheid (VECT), maar ze wil wel dat de provinciale adviesbureaus gelijk worden ondersteund.

Hilde Crevits luidde gisteren in de commissie gelijke kansen de alarmbel. Ondanks de gelijke werking van de toegankelijkheidsbureaus is de subsidiëring vanuit de Vlaamse overheid verschillend. Hilde Crevits pleit dan ook voor een gelijke financiering.

Momenteel zijn er 4 toegankelijkheidsbureaus: Oost-Vlaanderen (ATO), Antwerpen (CTPA) en West-Vlaanderen (Westkans) en het toegankelijkheidsbureau Limburg, dat ook fungeert voor de provincie Brabant. Limburg en Oost-Vlaanderen krijgen jaarlijks van de Vlaamse overheid een nominatim-subsidie van 52.000 euro per jaar. West-Vlaanderen krijgt niets.

De minister bevestigde de ongelijke financiering. Zij beloofde te zoeken naar een oplossing in het kader van de begrotingscontrole 2006. Hilde Crevits zal bij de begrotingscontrole dit nauwlettend opvolgen.

Hilde Crevits
Vlaams volksvertegenwoordiger


CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be
E-mail : inform@cdenv.be