Gemeente Nijmegen

Woonfraude in Nijmegen drie procent

In bijna 900 van de 30.000 sociale huurwoningen in Nijmegen woont iemand anders dan de huurder. De woonfraude blijkt in alle wijken voor te komen. Het is voor het eerst in Nederland dat een gemeente een onderbouwd inzicht heeft in de omvang van de woonfraude met sociale huurwoningen.

De gemeente en de corporaties Talis Woondiensten, Portaal en Standvast Wonen hebben de omvang van de woonfraude laten onderzoeken door adviesbureau MB-ALL. Deze corporaties beheren tachtig procent (24.000) van de Nijmeegse sociale woningvoorraad, verdeeld over de hele stad. Tot nog toe bestonden slechts schattingen van de woonfraude. Het ministerie van VROM schat op basis van interviews met gemeenten dat landelijk de woonfraude op zon vijf tot tien procent ligt.

De wachttijden voor een sociale huurwoning in Nijmegen zijn lang: minimaal vier jaar voor personen die zich voor het eerst op de huurmarkt begeven. Onderhands doorverhuren van woningen tegen hogere prijzen is dan aantrekkelijk. Maar dit belemmert een eerlijke verdeling en rechtmatige inzet van gemeenschapsgelden. Onrechtmatige bewoning tast ook de leefbaarheid in buurten aan omdat bewoners niet meer weten wie hun buren zijn.

De gemeente Nijmegen en de corporaties zullen de uitkomsten van het onderzoek gebruiken om gericht op te treden. Hiertoe ontwikkelen ze een plan van aanpak met maatregelen. Zo kunnen bewoners worden aangeschreven met het verzoek hun adresgegevens kloppend te maken. Als er daadwerkelijk sprake blijkt van woonfraude kunnen corporaties overgaan tot uitzetting.