Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Amsterdam


Denktank

Nieuws

Nieuws

Grote interesse van premier Balkenende en burgemeester Cohen voor Denktank Sociale Cohesie Oost/Watergraafsmeer (24-02-2006)

Balkenende en Cohen Minister-president Balkenende, burgemeester Cohen en wethouder Aboutaleb van Amsterdam kwamen op 16 februari jl. naar vrouwencentrum Vonk (Zeeburg) om te luisteren naar bewoners die ideeën hebben bedacht om de sociale cohesie in dit stadsdeel te bevorderen. Ook de denktank Sociale Cohesie onder voorzitterschap van Tarik Yousif was uitgenodigd.

Ouwe rotten en rotjongens
Balkenende, Cohen en Aboutaleb bleken zeer geïnteresseerd in het initiatief van stadsdeelbewoner en ondernemer Amos Frank. Hij presenteerde het plan 'Ouwe rotten en rotjongens'. Dit is een participatiefonds van succesvolle en ervaren ondernemers die door middel van geld en zakelijke netwerken allochtone jongeren uit Amsterdam Oost kan helpen bij het starten van een onderneming.

Sociale cohesie en werk
Dit initiatief is gebaseerd op de visie dat sociale cohesie staat of valt met het hebben van werk. De participanten vinden het onacceptabel dat grote groepen jongeren van vooral allochtone achtergrond, geen goede kansen zien voor hun eigen toekomst. En daar willen ze iets aan doen.

Steun
Diverse ondernemers van verschillende etnische achtergrond en opererend in verschillende sectoren hebben hun steun toegezegd. Ook Rabobank Amsterdam heeft toegezegd dit initiatief te ondersteunen.

Ondernemendheid
Om jongeren te stimuleren meer te gaan ondernemen wordt er een structurele samenwerking gezocht met scholen en opleidingen in het stadsdeel om een (additioneel) curriculum samen te stellen waarin ondernemendheid een belangrijke plaats inneemt.

Kenniskring Amsterdam
Burgemeester Cohen was enthousiast en heeft daarom Amos Frank uitgenodigd om lid te worden van de Kenniskring Amsterdam (de kring van Amsterdamse ondernemers onder voorzitterschap van de burgemeester) en zijn initiatief te presenteren tijdens een van de volgende vergaderingen. Doel is om meer ondernemers te interesseren voor dit initiatief.

Eerdere berichten:

Inspirerende avond met buurtbewoners (15-11-2005)

Meer dan honderd buurtbewoners uit Oost/Watergraafsmeer hebben op maandagavond 14 november inspirerende ideeën aan elkaar voorgelegd, waarmee het onderlinge contact bevorderd en gestimuleerd kan worden. Dit heeft geleid tot twaalf projecten, waarvan er in elk geval één voor het einde van het jaar gestart wordt. De overige elf krijgen in de loop van komende jaar gestalte. De avond werd georganiseerd in het kader van de denktank sociale cohesie, die is opgericht na de moord op Theo van Gogh.

24 oktober 2005:

Er is met veel enthousiasme vanuit de bewoners gereageerd op onze oproep om ideeën aan te leveren voor de ''Denktank sociale cohesie''. Met behulp van de leden van deze denktank wil het stadsdeel het contact tussen verschillende bevolkingsgroepen bevorderen en verbeteren. Het uiteindelijke doel van de denktank is dat er meer en betere contacten tussen de verschillende bevolkingsgroepen ontstaan.

In totaal zijn er 38 ideeën aangeleverd. De leden van de denktank willen graag alle idee-eigenaren ontmoeten. Zij zijn allemaal uitgenodigd voor kennismakingsbijeenkomst op 14 november. Het doel van de avond is gericht op:

* Ontmoeten en het maken van contact

* Netwerken en creëren van een olievlekwerking
* Meten van draagvlak van de aangeleverde ideeën (d.m.v. pitchen)
* Maken van keuzes: wat gaan we doen?

* Maken van concrete afspraken: wie doet wat wanneer en met wie?

Heeft u wel een idee aangeleverd, maar nog geen uitnodiging ontvangen? Dan kunt u contact opnemen met mzandwijken@oost-wgm.amsterdam.nl of telefonisch: 774 4109.

Mocht u nog vragen of suggesties hebben, aarzel niet en laat het ons weten!

Zo snel mogelijk na 14 november zullen wij u informeren over de uitkomst van deze bijeenkomst.

Bewoners stadsdeel in denktank sociale cohesie (mei 2005)

Sinds 27 april heeft Oost/Watergraafsmeer een denktank sociale cohesie. Het stadsdeel wil met behulp van deze denktank het contact tussen verschillende bevolkingsgroepen bevorderen en verbeteren. Uit de bruikbare ideeën kiezen we die activiteiten die de grootste kans op succes hebben. Het stadsdeel is vervolgens verantwoordelijk voor de uitvoering hiervan. Het uiteindelijke doel is dat er meer en betere contacten tussen de verschillende bevolkingsgroepen ontstaan.

Denkt u ook mee?

Hierbij nodigen wij u als stadsdeelbewoner nadrukkelijk uit om actief mee te denken. Alle ingediende voorstellen leggen we voor aan de denktank, die de plannen op hun haalbaarheid beoordeelt. Hoe?
* per mail mzandwijken@oost-wgm.amsterdam.nl
* via het wekelijkse telefonisch spreekuur van de denktank waar u rechtstreeks uw idee kunt voorleggen aan
portefeuillehouder Antoinette Tanja, elke dinsdag van 16.30 tot 17.30 uur

De door u aangedragen ideeën worden afhankelijk van de datum van binnenkomst voorgelegd aan de denktank sociale cohesie op 18 mei, 8 juni en 29 juni.

Presentatie van de ideeën

Uw reacties en de ideeën van de denktank maken we na de zomer bekend. Hoe en wanneer we dat gaan doen, kunt u te zijner tijd lezen op deze site.

(c) Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer - 24 februari 2006

[track?client=stadsdee&site=oostwat5084&js=0&c=-1&page =Nieuws]