Gemeente Beuningen


Work first helpt mensen weer aan het werk

De gemeente Beuningen heeft een overeenkomst gesloten met over het project Work First. In dit project krijgen cliënten of aanvragers van uitkering de mogelijkheid op korte termijn aan de slag te gaan via een werkervaringsplaats.
Het soort werk dat aangeboden kan worden is mede gebaseerd op de mogelijkheden van de cliënt en beschikbaarheid van werk bij Breed. In Beuningen kan men aan de slag in de groenvoorziening. In de regio Nijmegen zijn de volgende werkzaamheden in principe beschikbaar: kwekerij, metaal-electro, montage & assemblage, recycling, kopieer & printservice, post- en koeriersdiensten, facilitaire dienstverlening en logistieke dienstverlening.
De cliënt is (wettelijk) verplicht deel te nemen. Op basis van een afzonderlijk contract tussen Breed, de cliënt en de gemeente worden de voorwaarden, verplichtingen en huisregels vastgelegd. De bijstandsgerechtigde krijgt een werkplek aangeboden voor minimaal 20 uur per week gedurende minimaal 3 maanden en maximaal 6 maanden. Op de werkplek vindt begeleiding plaats door een werkleider van Breed. Wethouder Peereboom noemt Work first een prima instrument om mensen te laten wennen aan eisen die gesteld worden aan werknemers. De eisen zijn gelijk aan die van de reguliere werknemer bij Breed. Het betreft hier bijvoorbeeld het op een bepaalde tijd aanwezig zijn, werkzaamheden verrichten en opdrachten uitvoeren. "De grote meerwaarde van deze aanpak is dat bijstandsgerechtigden direct aan de slag gaan op een gewone, echte werkplek. Men leert goed om te gaan met deze vorm van `het zelf verantwoordelijk zijn voor'. Belangrijke uitgangspunten hierbij zijn: motivatie, stiptheid, verantwoordelijkheidsgevoel en samenwerken. Allemaal punten die belangrijk zijn als je werkt." In december 2006 vindt een evaluatie plaats en wordt bekeken of het Work first project zal worden voortgezet.

Klik hier voor meer recente collegebesluiten.