Erasmus MC


24-02-2006: Angst en depressie op kinderleeftijd voorspellend voor XTC-gebruik

Rotterdam, 24 februari 2006 - Kinderen die symptomen van angst en depressie vertonen, lopen op latere leeftijd een grotere kans XTC te gaan gebruiken.

Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, dat vandaag wordt gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift British Medical Journal.

Het gebruik van XTC wordt in verschillende onderzoeken al gerelateerd aan problemen op het gebied van emotionele gezondheid, zoals depressie, psychotische stoornissen en angststoornissen. Het is echter de vraag, of deze problemen worden veroorzaakt door het gebruik van XTC of leiden tot het gebruik van XTC.

Dr. Anja Huizink, afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie Erasmus MC, onderzocht of het gebruik van XTC voorafgegaan wordt door gedragsproblemen en emotionele problemen. De eerste meting bij 1580 personen vond plaats in 1983, voordat XTC werd geĂŻntroduceerd op dance parties in Nederland . Dit is een uniek gegeven. 14 jaar later zijn dezelfde personen onderzocht.

"XTC-gebruik leidt tot gevoelens van genegenheid, euforie of ontspanning," zegt Huizink. "Mensen die angstig zijn of lijden aan depressies, zijn mogelijk meer vatbaar voor deze effecten." Landurig gebruik van XTC kan echter verschijnselen van depressiviteit versterken. Bij personen die al vroeg symptomen van angst of depressie hebben, kan het gebruik van XTC leiden tot depressie. Dit kan de inmiddels wetenschappelijk bewezen depressiviteit als gevolg van XTC-gebruik misschien gedeeltelijk verklaren, volgens de onderzoekers. "Als toekomstig onderzoek zich meer richt op deze kwetsbare individuen, zullen we meer te weten kunnen komen over mogelijke schadelijke effecten van XTC op het brein en de daarmee verwante psychische stoornissen", concluderen de onderzoekers.