Gemeente Den Haag

Openbare basisschool De Spoorzoeker in de Busken Huetstraat in Den Haag wordt op vrijdag 24 februari 'gezond' verklaard. De Spoorzoeker is de eerste school waar de kwaliteit van het binnenmilieu is verbeterd. Wethouder Ries Smits van Duurzaamheid en wethouder Pierre Heijnen van Onderwijs presenteren de maatregelen die hiervoor zijn genomen. Ook stellen ze de installaties in werking die zorgen voor schone lucht in de school.

Landelijk probleem
Een slecht binnenmilieu op scholen is een landelijk probleem. De lucht in veel scholen is verontreinigd. Ook is het vaak te warm en soms zijn er licht- en geluidproblemen. Dit komt niet alleen voor in oude scholen. Ook relatief nieuwe schoolgebouwen kennen deze problemen. Slechte omstandigheden kunnen negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid en leerprestaties van leerlingen. Daarnaast kan het ziekteverzuim onder leerkrachten verhogen.

Gezond op school
De gemeente Den Haag wil graag de kwaliteit van het binnenmilieu op basisscholen verbeteren. In de winter van 2004/2005 is daarom op vier Haagse scholen gestart met het pilotproject Gezond op school. Op de scholen is samen met deskundigen bekeken welke problemen er zijn. De Spoorzoeker is de eerste school waar praktische maatregelen zijn getroffen. Er is bijvoorbeeld mechanische afzuiging aangebracht in alle klaslokalen. Ook zijn enkele ramen voorzien van zonwerend glas en zijn de gevelroosters in de klaslokalen beter bedienbaar gemaakt. Tijdens het pilotproject worden er enquêtes gehouden onder de leerlingen en leerkrachten en er worden metingen verricht. Met behulp van deze onderzoeksgegevens ontwikkelt de gemeente een methode waarmee ook op andere scholen het slechte binnenmilieu effectief kan worden aangepakt.