Nederlandse Politiebond


Overleg met CZ over Politie Zorgpolis

Gepubliceerd: donderdag 23 februari 2006.

Op 23 februari vond er weer overleg plaats tussen de commissie PZP en CZ. Voor de NPB was Frans van der Heiden aanwezig.

In het overleg is met name gesproken over de verschillen in de vergoedingen die zijn ontstaan bij de overgang van de GVP naar CZ. Deze verschillen zijn vooral het gevolg van de wettelijke bepalingen waaraan CZ door de invoering van de nieuwe zorgverzeke- ringswet is gebonden bij het geven van vergoedingen voor zorgkosten. Voor alle duide- lijkheid: als de GVP was blijven bestaan, was ook zij niet aan deze wetsvoorschriften ontkomen en had ook zij sommige vergoedingen dus moeten verslechteren.

Tandheelkundige hulp
De GVP bood ten opzichte van de PZP een ruimere vergoeding voor tandartshulp, met name als het gaat om kronen en bruggen en dergelijke. Deze verschillen zijn met terug- werkende kracht tot begin dit jaar opgeheven. De vergoeding per element wordt van 115 euro verhoogd naar 285 euro (GVP-niveau). Dat is zelfs een verbetering, aangezien er geen sprake is anders dan bij de GVP van een eigen bijdrage. Het maximum van twee elementen per jaar is ook van de baan. Net als de GVP gaat ook de PZP maximaal zes elementen per jaar vergoeden, met dien verstande dat er voor meer dan twee ele- menten per jaar een medische indicatie noodzakelijk is. CZ wilde voor de ruimere ver- goeding een premieverhoging hebben. Daar zijn we niet mee akkoord gegaan. In het najaar zal de tandheelkundige hulp weer besproken worden met de commissie.

Behandeling in buitenland De GVP vergoedde de kosten van spoedeisende hulp in het buitenland tot 300 procent van het in Nederland geldende tarief; CZ vergoedt deze kosten tot 200 procent. In Euro- pa is dat in de meeste gevallen meer dan genoeg om volledig gedekt te zijn. Het is ech- ter verstandig om op zeker te spelen en voor een vakantie in het buitenland ook een reisverzekering af te sluiten. Dat geldt vooral als het gaat om noodzakelijk vervoer naar huis de gipsvlucht bij skivakanties bijvoorbeeld. CZ komt binnenkort met een PZP- reisverzekering zoals de DGVP die ook had.

Wat betreft normale behandelingen in het buitenland heeft CZ contracten afgesloten met ziekenhuizen in de grensstreek, zodat de kosten voor deze zorg gedekt zijn. Eventueel nog lopende machtigingen vanuit de DGVP blijven gewoon geldig.

Medicijnen Concerta en Strattera Deze medicijnen voor ADHD komen niet voor in het door de overheid opgelegde Ge- neesmiddelen Vergoedings Systeem. Tot 1 januari 2007 worden deze medicijnen ver- goed als de DGVP daarvoor een machtiging heeft afgegeven. De verwachting is dat Concerta en Strattera op korte termijn worden toegevoegd aan het verplichte vergoedingssysteem. Het probleem van de vergoeding is dan opgelost.

Medicijn Plavix
Dit medicijn voor hartpatiënten wordt vergoed als er een machtiging van de cardioloog kan worden overlegd.

Zittend ziekenvervoer
Lopende machtigingen van de DGVP worden tot 1 januari 2007 vergoed. Het maximum van 200 kilometer is wettelijk voorgeschreven. CZ zal een coulant beleid voeren, zeker als het gaat om ambulancevervoer. Met andere woorden: er wordt maatwerk geleverd.

Vervangende kraamzorg door derden (bijvoorbeeld familie) Lopende machtigingen worden tot 1 januari 2007 vergoed. Daarna wordt kraamzorg vergoed als die geleverd wordt door een kraamcentrum.

Batterijen hoortoestellen Deze kosten, geschat op 50 euro per jaar, worden niet vergoed. Dat zou namelijk gepaard moeten gaan met een premieverhoging.

Terminale thuiszorg door mantelverzorger De kosten daarvan worden vergoed, na beoordeling door de commissie.

Diabetisch testmateriaal voor niet-insulineafhankelijke diabetespatiënten
Hier geldt een een wettelijke, door de overheid vastgestelde vergoeding. Die is minder dan voorheen bij de GVP. CZ heeft een gecontracteerde leverancier waar de deelne- mers tot 90 procent korting ontvangen op de kosten. Ook hier blijven de lopende machtigingen geldig tot 1 januari 2007.

Overname van deze informatie is toegestaan mits met bronvermelding. © 23 02 2006 NPB