Campagne CDA


23-02-2006 | Besluit luchtkwaliteit stap in goede richting

Afgelopen zomer is het besluit luchtkwaliteit van kracht geworden. Dit besluit beoogt om, in afwachting van de wet luchtkwaliteit, meer ruimte te bieden om bouwprojecten doorgang te laten vinden. Centraal in het besluit staat de saldobenadering. De saldobenadering houdt in dat door ontwikkelingen in een bepaald gebied de luchtkwaliteit in dat gebied per saldo niet verslechtert.

Standaardvoorbeeld is de aanleg van een rondweg die het centrum van een stad of dorp ontlast. De luchtkwaliteit in het centrum verbetert maar wordt slechter (dan toegestaan) op de toeritten naar de rondweg. Omdat per saldo de luchtkwaliteit verbetert kan de aanleg van de rondweg doorgaan.

Over deze saldobenadering en het tussentijdse besluit totdat de Wet luchtkwaliteit van kracht wordt, werd afgelopen week gesproken in de Tweede Kamer met Staatssecretaris van Geel en Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat. Tijdens het algemeen overleg werd vooral ook gesproken over de nieuwe Wet luchtkwaliteit die het kabinet volgens Van Geel op 10 maart aanstaande aan de Kamer zal aanbieden. CDA-woordvoerder Spies: Laten we duidelijk zijn: de wet luchtkwaliteit maakt de lucht niet schoner: daarvoor moeten we in blijven zetten op een heel pakket aan maatregelen. Hierbij hebben we Europese maatregelen die ervoor zorgen dat motoren schoner worden heel hard nodig. Voor alle betrokken overheden is het alle hens aan dek moeten hebben om de lucht uiteindelijk zo schoon te laten worden dat we aan de Europese normen voldoen. Veel gemeenten laten zien dat ook zij bereid zijn creatieve oplossingen te zoeken. Daarbij is het echter ook belangrijk dat we Nederland van het slot halen! Daar moet de nieuwe wet voor zorgen. En het ziet er naar uit dat dat ook gebeurt. Bovendien is het draagvlak voor de nieuwe wet groot: IPO, VNG en VNO/NCW lijken in elk geval de hoofdlijnen van het wetsvoorstel te steunen. Alle woningbouwprojecten kunnen worden gerealiseerd: bij bouwprojecten tot 2000 woningen wordt niet meer getoetst aan de luchtkwaliteit. De vlag kan in top bij veel woningzoekenden en gemeenten! Ook een groot aantal spitsstroken uit de Spoedwet Wegverbreding kunnen doorgang vinden. Het CDA verwacht dat met de nieuwe wet eindelijk de noodzakelijke duidelijkheid ontstaat.